eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Több helyen elfogyott a hatósági áras tej, de nem lesz hiánycikk

A Tej Terméktanács ügyvezetője szerint csak átmeneti logisztikai problémáról van szó.

Budapestről, Békéscsabáról és Baranya megyéből is azt jelentették, hiánycikké vált a hatósági áras, 2,8 százalékos tej. Harc Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője az InfoRádiónak elmondta: tudnak a problémáról.

"Ezek pillanatnyi termékhiányok vagy logisztikai problémák lehetnek, hiszen ha megnézem a négy magyarországi UHT tejgyártó belföldi eladásait, akkor azt látjuk, hogy nagyon nagy mennyiségű hatósági áras tejet adtak el belföldön. A hatósági árakról szóló jogszabály azt rögzíti, hogy azonos mennyiségű tejet kell a polcokon elhelyezni, mint egy évvel korábban" – mondta.

A Tej Terméktanács ügyvezetője konkrét számokkal is alátámasztotta a hatósági tej iránt való kereslet növekedését. A 36. hét belföldi értékesítésében a 2,8 százalékos tartós tej az előző évhez képest 213 százalékon áll, a 35. héten 187 százalékon, a 34. héten 220 százalékon.

"Ez azt jelenti, hogy

a feldolgozói oldalról több mint kétszer annyit értékesítettünk a kiskereskedelem felé, mint egy évvel korábban"

– mondta, és hozzátette: még ezek után is vannak átmeneti készlethiányok, de tejhiánytól nem tart.

Szerinte tejegyenértékben számolva önellátók lennénk, de mivel a külkereskedelem működik, bonyolultabb a kép. Az ágazat működik, a nyerstej-termelés folyik, a feldolgozók pedig a számok alapján képesek a hatósági áras tejből kétszer annyit előállítani és értékesíteni, mint az előző évben. Összességében tejből az előző évhez képest 6-8 százalékkal több fogy az országban.

A hatósági áras tejkategória "kannibalizálja" a többi fogyasztói tejkategóriák eladásait – tette hozzá Harc Zoltán. "Ezek a hatósági áras tejek kétszáz forintnál kezdődnek a polcon, ez a legolcsóbb kategória. Közben az egyéb kategóriákban 300-400 forintos árakat is látunk, tehát

az ár miatt eltolódott a piac ebbe az irányba"

– mondta.

A Tej Terméktanács ügyvezetője szerint a takarmány- és energiaköltségek növekedése miatt zsugorodik a magyar állatállomány. Emellett nem tudni még, milyen hatása lesz az aszálynak az állomány változására, de minden bizonnyal lesz visszaesés a termelésben. Ilyenkor felgyorsul a selejtezés, és a tehenenkénti tejhozam folyamatosan fejlődik. Megjegyezte: ebből kétségtelenül állomány- és telepszámcsökkenés lesz. Nagy kérdés, hogy a hatékonyság növekedése mennyiben tudja ezt ellensúlyozni, de vélhetően száz százalékban nem. Harc Zoltán ennek ellenére sem tart tejhiánytól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×