eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Pótfelvételi: még 6405 diák örülhetett

Szeptembertől 80 264 hallgató kezdheti meg a magyar felsőoktatásban a tanulmányait – jelentette ki Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Augusztus 5-ig lehetett jelentkezni a pótfelvételi eljárásra, és valamivel több mint 8600 hallgató jelentkezett – mondta az InfoRádiónak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Azok jelentkezhettek, akik a normál felvételi eljárásban – amelyre július végén húzták meg a ponthatárokat – nem nyertek felvételt, vagy nem jelentkeztek a magyar felsőoktatásba.

"Most állapítottuk meg a pótfelvételi eljárás ponthatárait, és örömmel mondhatjuk el, hogy 6405 hallgatót vettünk fel a pótfelvételi eljárásban. Ez azt jelenti, hogy a normál eljárással együtt most

szeptembertől több mint nyolcvanezer hallgató kezdheti meg a magyar felsőoktatásban a tanulmányait"

– mondta Hankó Balázs.

A pótfelvételi eljárást és a normál felvételi eljárást több pontban összehasonlította:

  • a pótfelvételire azok jelentkeznek, akiket nem vettek fel, vagy nem jelentkeztek a normál eljárásba.
  • a normál eljárásban megállapított minimum ponthatárok nem csökkennek a pótfelvételi eljárásban, sőt, akár emelkedhetnek is a jelentkezők számától és elért pontjaiktól függően.
  • a pótfelvételin a normál eljárásban elért tanulmányi érettségi, és felvételi többletpontok alapján választják ki a hallgatókat.
  • a normál eljárásban hat jelentkezési lehetősége van a hallgatónak, de a pótfelvételi eljárásban csak egy állami ösztöndíjas és egy önköltséges helyre jelentkezhet.

A helyettes államtitkár elmondta, örömteli volt az idei felvételi eljárás során, hogy a tavalyi évhez képest közel öt százalékkal többen jutottak be, és a 6405 főből ezren a pedagógusképzésben vesznek majd részt. Emellett 750 fő műszaki képzésen, és 600 fő informatikai képzésen kezdi meg a felsőoktatási tanulmányait.

„Ha a normál és a pótfelvételi eljárást tekintjük, akkor a 2020-as kiindulási évhez képest, amikor a felsőoktatás átalakítását elindítottuk, több mint ötezer fővel bővült a felsőoktatásba fölvettek száma” – mondta Hankó Balázs. Két éve 74 500 fő, idén pedig pontosan 80 264 fő került a felsőoktatásba.

A pótfelvételi eljárásban a normál eljáráshoz hasonlóan a tudományegyetemeket jelölték meg a legtöbben, így a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt a legnépszerűbb. A gazdálkodástudományi képzés esetében pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahol végül 477 hallgató volt a pótfelvételi eljáráson felvettek száma.

Hankó Balázs megjegyezte: a normál eljárás során az ELTE több mint 11 ezer, a debreceni és a szegedi egyetem pedig több mint hatezer hallgatót vett fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×