eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy idős nő vérnyomását mérik, mielőtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én. A védőoltásra regisztrált legidősebbek közül február 4. és 7. között minden háziorvosi praxisból hat idős embert kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából készült oltóanyaggal, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert az amerikai Moderna cég oltóanyagával.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Jövőre országosan is kiterjeszthetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert

Az új ügyeleti rendszerben este tízig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet, utána pedig az akut panaszok kezelésére a mentőszolgálat veszi át a feladatot.

Januártól Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva kiterjesztik az országra az új háziorvosi ügyeleti rendszert, melyet egy éve tesztelnek Hajdú-Biharban - írja a Népszava. A belügyi tárca sajtóosztálya megerősítette: nyáron már országszerte felmérték, hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket.

Tavaly nyár óta Hajdú-Bihar megyében a háziorvosi ügyeleten a munkaidőn kívüli hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára jutnak. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják.

Jövő évtől minden járásközpontban lesz egy orvos, és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat, szükség esetén kimennek a beteghez a megfelelő telemedicina eszközökkel.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Mandinernek júliusban hangsúlyozta, az alapellátás leggyengébb pontja az ügyelet, ezért ebben változtatni kell. Az Hajdú-Bihari tesztüzemben tapasztaltak alapján a sürgősségi, ügyeleti betegforgalom kilencvenöt százaléka délután négy és este tíz óra között bonyolódik le. Az államtitkár szerint az is látszik, hogy

a lakosság az ügyeleti ellátást egyfajta kényelmi szolgáltatásként éli meg, ami nem helyes.

A Hajdú-Bihari tesztüzem tapasztalatairól a belügy sajtóosztálya azt írta: az új rendszer legfontosabb rendezőelve a központi triázsolás, vagyis a beteg tüneteinek osztályozása. Így a beteg a kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül. A tesztüzemben az ügyleti pontokon önállóan dolgozó mentőtisztek, és a kiterjesztett hatáskörű ápolók munkájával kapcsolatban elégedettek voltak a betegek, panaszról, szakmai mulasztásról nem érkezett jelzés. A sajtóosztály megjegyezte: a Hajdú-Bihari tesztüzemben a korábbi statisztikákkal ellentétben kevesebb páciens érkezett az ügyeletekre.

Általában hétköznap este tízig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, ezután pedig elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. A tervek szerint tehát este tízig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, ezután pedig a mentőszolgálat veszi át a feladatot.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×