eur:
394.38
usd:
370.41
bux:
65278.41
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Egyelőre még sincs szó az új háziorvosi ügyeleti rendszer kiterjesztéséről

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos cáfolja a Népszavának azt az értesülését, hogy januártól az egész országra kiterjesztik a háziorvosi ügyelet Hajdú-Bihar megyében tesztelt új rendszerét. Arról sem született még döntés, hogy este tíz óra után mindenhol az Országos Mentőszolgálat fogadja majd az ilyen típusú telefonhívásokat – tette hozzá Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Bár folyamatosak a szakmai egyeztetések az alapellátási ügyeleti rendszerének megreformálásáról – amiben a Háziorvosok Online Szervezete is részt vesz –, Békássy Szabolcs jelenleg nem tud olyan szakmai koncepcióról, ami január 1-jével bizonyos megyében az ügyeleti szolgáltatás kiterjesztését tartalmazná. Mint mondta, momentán a Hajdú-Bihar megyei pilot program tapasztalatainak az értékelése zajlik, és csak annak végeztével fogalmazódhatnak meg olyan szakmai javaslatok, amik mentén bizonyos döntést meg lehet hozni az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos elmondása alapján az említett modellprogram ez idáig jó tapasztalatokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy az ügyeleti ellátást területileg át lehet szervezni, azaz nem feltétlenül kell ugyanazokon a ügyeleti telephelyeken biztosítani a szolgáltatást, ahol ez idáig megvalósult, ugyanakkor az országos kiterjesztés mélyreható térinformatikai tervezést igényel.

Jó ismeretekkel szolgált továbbá az egyéb kompetenciával rendelkező szakemberek, vagyis a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók alkalmazásának lehetőségét illetően is, hiszen a programban azt is vizsgálták, hogy ezek a szakemberek miként tudnak részt venni az ügyeleti ellátásban – tette hozzá a szakember.

Az új rendszer lényegét illetően, miszerint este tíz óráig a háziorvosok működtetnék az ügyeleti rendszert, majd az Országos Mentőszolgálatnál végeznék a „triázsolást”, vagyis annak eldöntését, hogy valójában milyen ellátásra van szüksége a hívó félnek, Békássy Szabolcs jelezte, nem szültett még döntés arról, hogy a szolgáltatást ténylegesen ki és hol fogja biztosítani a jövőben, de szerinte igazából nem is ezen van a hangsúly. Fontosabbnak látja annak a kérdésnek a vizsgálatát, hogy bizonyos telephelyeken hol és milyen típusú szolgáltatást kell nyújtani, illetve annak tisztázást, hogy az ügyeletek homogén módon, meghatározott időpontban legyenek hozzáférhetőek a lakosok számára, hiszen mindez jelenleg komoly területi különbözőségeket mutat. Míg bizonyos nagyvárosokban, megyei jogú városokban és Budapesten jellemzően 24 órás ügyeleti szolgálatok működnek, addig vidéken, a kisebb városokban és falvakban hétköznaponként jellemzően délután indul csak az ügyeleti szolgáltatás – emlékeztetett a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója megismételve:

egy új rendszerben a lényeg, hogy időben egységes legyen a hozzáférhetőség a szolgáltatáshoz és jól meghatározottak legyenek az ügyeleti telephelyek.

Békássy Szabolcs úgy véli, hogy egy új, racionális üzemméret mentén szervezet ügyeleti struktúra megoldást jelenthet a beteg kutak megfelelő kezelésére is. Hozzátette, tapasztalataik szerint sok esetben a betegek nem megfelelően veszik igénybe az ellátásokat, azaz számos esetben az ügyeleti szolgáltatást veszik igénybe mondjuk a háziorvosi ellátás helyett, vagy épp a háziorvos felkeresése történik meg indokolatlanul a részükről. Egy egységes triázs mentén megvalósuló ügyeleti szolgáltatás biztosítása viszont jó megoldást jelenthetne, ami mindenki számára világossá tenné, hogy térben és időben, mikor és melyik egészségügyi szolgáltatást kell felkeresnie az adott problémájával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Itt a magyar benzinárak valósága: senkinek nincs igaza

Itt a magyar benzinárak valósága: senkinek nincs igaza

A héten tárgyal a kormány egy esetleges üzemanyagárstop bevezetéséről, miután az elmúlt hónapokban az egekbe szökött a benzinár Magyarországon. A döntés alapját a KSH új, heti szinten megjelenő statisztikája fogja képezni, amelynek az első közlése már meg is történt a múlt héten. Felmerül azonban a kérdés: jó lehet ez az adatforrás a megfelelő kormányzati következtetés levonására? Milyen hibái vannak az árfigyelő rendszernek? Mi a helyzet az adókkal? Egyáltalán, tényleg drága a benzin Magyarországon, indokolt az árstop?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×