eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Egyelőre még sincs szó az új háziorvosi ügyeleti rendszer kiterjesztéséről

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos cáfolja a Népszavának azt az értesülését, hogy januártól az egész országra kiterjesztik a háziorvosi ügyelet Hajdú-Bihar megyében tesztelt új rendszerét. Arról sem született még döntés, hogy este tíz óra után mindenhol az Országos Mentőszolgálat fogadja majd az ilyen típusú telefonhívásokat – tette hozzá Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Bár folyamatosak a szakmai egyeztetések az alapellátási ügyeleti rendszerének megreformálásáról – amiben a Háziorvosok Online Szervezete is részt vesz –, Békássy Szabolcs jelenleg nem tud olyan szakmai koncepcióról, ami január 1-jével bizonyos megyében az ügyeleti szolgáltatás kiterjesztését tartalmazná. Mint mondta, momentán a Hajdú-Bihar megyei pilot program tapasztalatainak az értékelése zajlik, és csak annak végeztével fogalmazódhatnak meg olyan szakmai javaslatok, amik mentén bizonyos döntést meg lehet hozni az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos elmondása alapján az említett modellprogram ez idáig jó tapasztalatokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy az ügyeleti ellátást területileg át lehet szervezni, azaz nem feltétlenül kell ugyanazokon a ügyeleti telephelyeken biztosítani a szolgáltatást, ahol ez idáig megvalósult, ugyanakkor az országos kiterjesztés mélyreható térinformatikai tervezést igényel.

Jó ismeretekkel szolgált továbbá az egyéb kompetenciával rendelkező szakemberek, vagyis a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók alkalmazásának lehetőségét illetően is, hiszen a programban azt is vizsgálták, hogy ezek a szakemberek miként tudnak részt venni az ügyeleti ellátásban – tette hozzá a szakember.

Az új rendszer lényegét illetően, miszerint este tíz óráig a háziorvosok működtetnék az ügyeleti rendszert, majd az Országos Mentőszolgálatnál végeznék a „triázsolást”, vagyis annak eldöntését, hogy valójában milyen ellátásra van szüksége a hívó félnek, Békássy Szabolcs jelezte, nem szültett még döntés arról, hogy a szolgáltatást ténylegesen ki és hol fogja biztosítani a jövőben, de szerinte igazából nem is ezen van a hangsúly. Fontosabbnak látja annak a kérdésnek a vizsgálatát, hogy bizonyos telephelyeken hol és milyen típusú szolgáltatást kell nyújtani, illetve annak tisztázást, hogy az ügyeletek homogén módon, meghatározott időpontban legyenek hozzáférhetőek a lakosok számára, hiszen mindez jelenleg komoly területi különbözőségeket mutat. Míg bizonyos nagyvárosokban, megyei jogú városokban és Budapesten jellemzően 24 órás ügyeleti szolgálatok működnek, addig vidéken, a kisebb városokban és falvakban hétköznaponként jellemzően délután indul csak az ügyeleti szolgáltatás – emlékeztetett a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója megismételve:

egy új rendszerben a lényeg, hogy időben egységes legyen a hozzáférhetőség a szolgáltatáshoz és jól meghatározottak legyenek az ügyeleti telephelyek.

Békássy Szabolcs úgy véli, hogy egy új, racionális üzemméret mentén szervezet ügyeleti struktúra megoldást jelenthet a beteg kutak megfelelő kezelésére is. Hozzátette, tapasztalataik szerint sok esetben a betegek nem megfelelően veszik igénybe az ellátásokat, azaz számos esetben az ügyeleti szolgáltatást veszik igénybe mondjuk a háziorvosi ellátás helyett, vagy épp a háziorvos felkeresése történik meg indokolatlanul a részükről. Egy egységes triázs mentén megvalósuló ügyeleti szolgáltatás biztosítása viszont jó megoldást jelenthetne, ami mindenki számára világossá tenné, hogy térben és időben, mikor és melyik egészségügyi szolgáltatást kell felkeresnie az adott problémájával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×