eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A nemzeti lobogót viszik a díszőrség tagjai a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Augusztus 20. - Országszerte az államalapításra emlékeznek

Ünnepségeket, kenyérszentelést és számos más rendezvényt tartanak országszerte ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a rendezvényekre készülődőket arra kéri: kövessék az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket.

A központi ünnepség keretében a fővárosban folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál. Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs idén is folyamatosan ülésezik, és az időjárás alakulásának függvényében a programok bármilyen változásról azonnal tájékoztatja a közvéleményt.

A tervek szerint a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mond beszédet. A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt viszont a Magyar Honvédség szakértői úgy döntöttek, hogy a délelőtt 9 órára tervezett légi parádé elmarad.

Az Országházban idén is nyílt napot tartanak. Az érdeklődők 10 és 18 óra között megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Novák Katalin Székesfehérváron mondja el először augusztus 20-ai államfői ünnepi beszédét.

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, délután a tervek szerint a szokásokhoz híven megrendezik a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmisét, valamint a Szent Jobb-körmenetet. A 20-ai ünnepi programokat a tervek szerint este "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárnák a fővárosban, ennek megtartásáról viszont a meteorológiai előrejelzések függvényében a nap folyamán döntenek majd.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A testület reggel 7 órától folyamatosan ülésezik, figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását, és ha szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépésekről.

Emellett országszerte sok településen terveznek ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat többször felhívta a figyelmet, hogy országszerte zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-ai ünnepi programokat. Ezért azt kérték: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyjelzések elérhetők a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ linken, ajánlják továbbá a METEORA nevű alkalmazást is.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×