eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2022. április 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely egyszerre bírálta a kormányt és az ellenzéket ünnepi beszédében

Budapest főpolgármestere augusztus 20-i beszédében a saját felelősségét is felemlegette, és felsorolta azokat a feladatokat, amelyekkel szerinte tompíthatók a közelgő válságok hatásai.

A beszédet ismertető hvg.hu egyebek közt azt emelte ki, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány politikájának legfontosabb eleme a „jó és a rossz” megkülönböztetése helyett a „mi és ők” állandó szembeállítása.

Ezzel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, hogy ezt a politikát az ellenzék megpróbálta magáévá tenni, amiben neki is van felelőssége. Mint kiemelte:

„Ennek a politikának a legfőbb fegyvere a pillanatnyi népszerűségre optimalizált politikai kommunikáció”.

Karácsony Gergely öt pontban foglalta össze, Budapestnek merre kell ahhoz építkeznie, hogy a közelgő megélhetési és szociális válságban mindenkinek menedéket tudjon nyújtani.

  1. Azon kell dolgozni, hogy a városháza segítse a rezsicsökkentés csökkentése miatt legnehezebb helyzetbe kerülteket.
  2. A városnak energiahatékonysági és energiatakarékossági programok kellenek, így Budapest nem lesz kitéve a magyar és az orosz kormány változó politikájának.
  3. A klímaválságra és a megélhetési válságra a legokosabb nagyvárosi megoldás a közösségi közlekedés fejlesztése. Ezért cserélni kell a régi és környezetszennyező buszokat, azonban ebben a kormányra nem lehet számítani.
  4. Amikor a kormány tarvágásra készül, Budapest fákat ültet”. Karácsony szerint ezzel a lépéssel nem csak a klímaváltozás hatásai ellen védekezik a főváros, hanem egy élhetőbb környezetért is dolgozik egyben.
  5. Budapest „nagyszerűségét a sokszínűsége adja” ezért a főpolgármester szerint „Fajelméleti fejtegetések helyett ragaszkodnunk kell a saját erkölcsi normáinkhoz.

Beszédében a főpolgármester külön problémaként emelte ki, hogy a kormány az ország bajaiért az orosz–ukrán háborút teszi csak felelőssé. Mint mondta: a háborúnak nincs köze ahhoz, hogy a néhány nap múlva induló tanévet megint sztrájkkal, tiltakozással kezdik a tanárok, mert nem kapják meg a nekik járó megbecsülést kormánytól.

A hvg.hu felidézi, hogy

Karácsony Gergely kitért az ápoló- és orvoshiányra, az inflációra, a magyarországi ellátási gondokra.

Azt hangoztatta: ezeken csak súlyosbított, hogy az ország nem függetlenedett, hanem közeledett Oroszországhoz.

A főpolgármester az aszály kapcsán azt mondta: „a klímaváltozással szembeni védekezéshez a szándék is hiányzott az elmúlt tizenegynéhány évben”.

Budapest vezetője úgy vélte, hogy a problémák megoldásához két dolog kell: belátás és pénz.

Mint mondta, Európában mindkettő adott, csupán „jogállami módon kellene kormányozni és fel kellene lépni a korrupció ellen”

A lap Karácsony Gergely beszédének ismertetését azzal zárja, hogy a főpolgármester úgy gondolja: a következő fél-egy évben a válság miatt „sokan veszíthetik el hétköznapi biztonságukat (…). A portál idézi a főpolgármester szavait: „Budapesten az a dolgunk, hogy ők is érezzék, ez a város megtartó, óvó és odafigyelő közösség. (…) Hidakat építünk ember és ember között méltóságból, méltányosságból, emberségből és szolidaritásból”

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×