INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

jókai utca

házomlás

építkezés

nyomozás

főépítész

Összeroncsolódott személyautó a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épületnél, ahol homlokzati fal és tetőszerkezeti elemek dőltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én. Az omlás az épület tetejéről indult el, amely magával sodorta az alatta lévő erkélyek párkányzatát is, a törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhant.

Jókai utcai házomlás: a gyanúsítotti kihallgatás még várat magára

Infostart

A rendőrség még nyomoz a balesettel járó bontások ügyében, az építkezések néhány napos szünet után folytatódhattak.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a főváros VI. kerületében, az Aradi és a Jókai utca kereszteződésében egy ötszintes épület beépítés alatt álló tetőterének falazata omlott le, magával sodorva az alatta lévő erkélyek párkányzatát is. A törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhant. A balesetben súlyosan megsérült az Operettszínház egyik fiatal táncművésze.

Miután a helyszíni szemle során felmerült a bűncselekmény gyanúja, a Budapesti Rendőr-főkapitányság külön nyomozócsoportot hozott létre az ügy kivizsgálására, és foglalkozása körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Csécsi Csoma érdeklődésünkre közölte, hogy BRFK munkatársai a keddig

összesen 41 tanút hallgattak ki, az ügybe pedig orvosszakértőt és építész-statikus szakértőt is bevontak.

Gyanúsítotti kihallgatás azonban nem történt – tette hozzá.

Budapest főépítésze a történtek mögött súlyos szakmai kivitelezői hibát sejt. Erő Zoltán a Népszavának úgy fogalmazott, hogy a mai ingatlanfejlesztők, kivitelezők, sőt gyakorta a tervezők sem tudják, hogyan kell ezekhez a házakhoz nyúlni, milyen speciális tulajdonságokkal bírnak a régi bérházak. A szakember meglepőnek tartja, hogy

az építési hatóság nem írta elő védőtető készítését a járda felett, holott az a munkavédelmi előírások része.

A lap arra is kitér, hogy a házomlás, kissé meglepő mód, de nem akasztják meg igazán a kivitelezést. A Jókai utca 1. veszélytelenítése után a kormányhivatal pár nap múlva engedélyezte a lakók visszatérését az otthonaikba és a kivitelezés – szigorú feltételek mellett – folytatódhatott – közölte a fővárosi kormányhivatal. (A tetőterében 15 darab, 150-400 millió forintos luxuslakás épül, amelyek átadását 2022 végére, vagy 2023 elejére tervezik.) Az ellenőrzések gyakoriságát firtató kérdésre újfent elismételte, hogy az építéshatósági ellenőrzéseket az éves ellenőrzési tervben meghatározottak szerint végzik.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Jókai utcai házomlás: gyanúsítotti kihallgatás még nem történt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018