INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

koronavírus

majomhimlő

anomália

rusvai miklós

Mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók koronavírus tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.

Rusvai Miklós: a mostani nyári koronavírus-terjedés egy anomália

Infostart

A virológus a covid-megbetegedéseken kívül a majomhimlő magyarországi terjedésével kapcsolatban is nyilatkozott.

A nyári koronavírus egy anomália, mert eddig nyáron kevésbé volt jelen a vírus, illetve alapvetően a légúti megbetegedések, azonban most találkozhatunk emelkedő esetszámokkal - jelentette ki Rusvai Miklós az ATV Start műsorában, utalva arra, hogy a BA.5 omikronváltozat emelkedő esetszámokat okoz Romániában, Németországban, Portugáliában.

Arra a kérdésre, hogy kell-e most emlékeztető oltás, a virológus azt mondta, ilyenre inkább ősszel, mint a nyáron lenne szükség, leginkább krónikus betegek és 80 év felettiek körében.

Véleménye szerint többet kellene azonban foglalkoznia a tudósoknak a védőoltások mellékhatásaival és a poszt-covid tünetekkel is, mert tudjuk, hogy léteznek, azonban nem tudunk róluk eleget. Rusvai Miklós elmondta még, hogy ő nem fogja magának az újabb védőoltást beadatni, mert bár „oltáspárti”, de nem „oltás-soviniszta”.

A majomhimlővel kapcsolatban kifejtette: Másfél hónap alatt több, mint négyezer embernél diagnosztizálták a betegséget, ami a virológus szerint a világban valójában 12 ezer fő lehet, csak nem mindenki tudja, hogy fertőzött, de ettől függetlenül még terjesztheti a betegséget. Ennek az oka, hogy amiket tünetekként ismerünk és a képeken látunk hólyagok, azok a legjellegzetesebb esetek. Azonban ezek a kiütések lehetnek herpesz- vagy pattanásszerűek is, ezek felismerése pedig már jóval nehezebb. Sőt lehet, hogy csak torokfájást okoz.

jelenleg a homoszexuális férfiak körében a legelterjedtebb a vírus, de ez nem jelenti azt, hogy ez a csoport kaphatja csak el a vírust. Rendkívül fontos, hogy elkerüljük a stigmatizációt, mert a kommunikáció fontos a vírusok elleni küzdelemben.

Amennyiben valaki megfertőződik a vírussal, akkor sem kell aggódni, mert nincs tartós hordozás, három héten belül a gyógyulás teljes mértékben végbe megy. Viszont a terjedést meg kell akadályozni, ezért a virológus szerint érdemes lenne úgynevezett gócoltást alkalmazni itthon is, vagyis azokat immunizálni, akik egy fertőzöttel kapcsolatba kerülnek, kerülhetnek.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018