eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz katonai jármű a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőjében, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság területén 2022. április 29-én.
Nyitókép: MTI/AP

Hatalmas a szakadék Oroszország és Ukrajna hazai megítélésében pártállástól függően

De az Egyesült Államokat is nagyon máshova teszik a 0–100-as skálán a Fidesz-szavazói, mint az ellenzékiek.

Nagyban befolyásolja Oroszország, illetve Ukrajna és a háborús konfliktus felelőseinek megítélését a politikai pártpreferencia Magyarországon – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak az ezerfős országos reprezentatív mintán végzett kutatásnak, amit a 444.hu megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy Oroszország hazai megítélése a 2010-es években egyre jobb lett, ám a 2018-as 44 pontról (100-as skálán a 0 a nagyon kedvezőtlen, a 100 pedig a nagyon kedvező) 32-re zuhant nyilvánvalóan a háború hatására. Kínáé is esett valamennyire, Németország és Nagy-Britannia érteke stagnált, viszont az Egyesült Államoké tíz ponttal lett kevesebb négy év alatt (54 után 44).

Ukrajnát négy éve nem mérték, most 33 pontot, vagyis gyakorlatilag annyit ért el, mint az ellene háborút indító Oroszország.

Pártpreferenciák tekintetében óriási a különbség Oroszország megítélésében. A Fidesz-szavazók körében

  • 2018-ban 59
  • az idén 43

pont áll Oroszország neve mellett, az ellenzékieknél (2018-ban a Jobbikot külön mérték, a szimpatizánsaik akkori eredményét nem számították ide)

  • a négy évvel ezelőtti 40-ről
  • 15-re zuhant.

Ukrajna vonatkozásában

  • a fideszesek körében 24 pontot,
  • az ellenzékieknél épp a dupláját

mérték.

Az Egyesült Államoknál Ukrajnáéhoz hasonló arányok jöttek ki:

  • A fideszeseknél 33,
  • az ellenzékiek körében 61

pont.

A vizsgálat egyik legérdekesebb megállapítása az, hogy a Fidesz-szimpatizánsoknál Oroszország megítélése a legfiatalabbaknál a legpozitívabb:

  • A 18 és 39 év közötti fideszesek 65 százaléka gondolja úgy, hogy jobb lenne Moszkva felé orientálódni. Ugyanennek a korcsoportnak alig 25 százaléka tartana ezzel szemben kívánatosnak egy amerikai irányt.
  • 40 és 59 év között 54 százalékuk gondolja, hogy Oroszországgal kéne szorosabb kapcsolatra törekedni,
  • 60 felett 50 százalékuk.

További adatok a 444.hu cikkében.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×