eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója beszél a diákokhoz, mielőtt Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak 2021. október 4-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gimnazisták, figyelem: új tantárgy a láthatáron

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője beszélt a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kihívásokról és az ENSZ-közgyűlés elnöki programjáról.

„Ha minden jól megy, egy éven belül választható tantárgy lesz a középiskolai érettségiken a fenntartható fejlődés” – idézi az magyarnemzet.hu Kőrösi Csabát, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetőjét a Green Policy Center podcastjából.

Az Áder János kezdeményezésére létrehozott környezeti fenntarthatósági igazgatóság elmúlt hétéves munkáját értékelve Kőrösi Csaba úgy vélte, hogy amikor a köztársasági elnök a nemzetközi vizes és katasztrófákkal kapcsolatos tanácskozásokon vagy klímacsúcsokon felszólalt, ott elkezdtek Magyarországra figyelni.

Szerinte a hivatal és az elnöki megnyilvánulásokat mindig egyfajta pragmatizmus jellemezte, hogy „jó, de akkor ezt hogyan fogjuk megoldani, hogyan fogjuk ezt levinni a talajra”. Ennek az egyik legérdekesebb megnyilvánulása volt szerinte a 2021-es Planet Budapest expó és konferencia, ahol egy további nagyságrendet léptünk hazánk nemzetközi klímapolitika gyakorlati kezelésében a korábbi víz-világtalálkozókhoz képest.

A terveiről elmondta, hogy

jó eséllyel pályázik az ENSZ közgyűlésének elnöki pozíciójára, amelyre nyáron választhatják meg.

„Az elmúlt 10-15 évben mindenkinek rá kellett jönnie, hogy azok a kockázati tényezők, amelyek a mi életünkre hatnak, nemcsak a geopolitikai megosztottságból fakadnak, hanem a nem fenntartható fejlődésből fakadó kockázati tényezőkből is, ráadásul ezek elkezdtek egymásra hatni” – mondta. Erre példaként a szomszédunkban zajló háborút hozta fel. Kifejtette, hogy Ukrajna és Oroszország a világ gabonaexportjának 25 százalékát adja, az ENSZ humanitárius tevékenységében használt gabonának pedig 85 százalékát.

A tervezett ENSZ-közgyűlés elnöki programjáról elmondta, hogy nagyon őszinte szembenézést fog kérni a tagállamoktól, hogy „nézzük meg mi az, ami működik, és mi az, amit sikerült megcsinálni a fenntartható fejlődési célok közül, és ami nem működik, az miért nem.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×