INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

árstop

benzin

üzemanyag

élelmiszer

gulyás gergely

kormányinfó

Young caucasian woman at self-service gas station, hold fuel nozzle and refuel the car with petrol, diesel, gas. Pretty woman filling her auto with gasoline or benzine, outdoors. Self service gas pump.

Részleteket árult el a kormány az árstop jövőjéről

Infostart

A Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elárulta, össze akarták rendezni az árkorlátozó intézkedéseket, ezért döntöttek a július 1-jei dátumról az élelmiszerek és az üzemanyagok esetében. A piacnak nem üzennek, a családoknak azonban igen.

Mint arról az Infostart szerdán beszámolt, Orbán Viktor a kormányülés szünetében rendkívüli bejelentésről közölt Facebook-felvételt, amely tartalmazta a napokon belül lejáró élelmiszerárstop és az üzemanyagárstop intézkedésének július 1-ig történő meghosszabbítását.

A kormányülésen történtek részleteit is kibontani hivatott csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter további részletekkel is szolgált. Hangsúlyozta, hogy rengeteg a bizonytalanság amiatt, hogy senki sem tudja, az ukrajnai háborúnak heteken, hónapokon vagy éveken belül lesz csak vége, ez pedig befolyásolja ugyanis azokat a rossz folyamatokat, amelyek ellensúlyozására az árstop intézkedéseit a kormány korábban meghozta.

Az üzemanyagárstoppal kapcsolatban közölte, az mindaddig fenntartható lesz, ameddig az ország ellátása nem kerül veszélybe,

márpedig a kormány a Moltól úgy tudja, nyárig biztonságos mennyiségben rendelkezésre áll az üzemanyag.

Arra reagálva, hogy rövidesen 500-600 kisebb benzinkút is tönkremehet az országban az érdekképviseletük félelmei szerint, kiemelte, hogy

  • a kis kutaknak már eddig is járt a literenként 20 forint állami kompenzáció
  • jövedékiadó-kedvezményt is biztosítottak,

ezért nem indokolt és nem is kivitelezhető a kis kutakat tömörítő érdekképviselet azon törekvése, hogy megduplázzák a 20 forintos támogatást, és "szociális támogatássá alakíták" az ársapka intézkedését.

"Minden nem piacbarát döntésnek megvan az ára, negatívuma. Szerencsére van egy regionális multink, a Mol, amely képes az ellátásra. Ebben a helyzetben mindenkinek nehéz, a szomszédban háború zajlik" - tette hozzá indoklásul Gulyás Gergely, elmondva még, hogy a vállalatnál éppen a bizonytalan körülmények miatt nincs értelme a július 1-je utáni jövőbe tekinteni.

Hogy mi alapján határozták meg az élelmiszer- és üzemanyagárstop fenntartásának jelenlegi határidejét, arról elmondta: össze akarták rendezni a többi árstoppal, hogy adott esetben egyszerre tudjanak dönteni a későbbiekben valamennyi kivezetéséről vagy meghosszabbításáról. A július 1-je utáni folytatásról néhány héttel a határidő előtt döntenek majd.

Tisztázta, hogy a kivezetéssel kapcsolatban

"nem a piacnak küldenek barátságtalan üzenetet", hanem egyszerűen "a kormány nem látja, a helyzet hogyan változik".

Szerinte egyébként az élelmiszer ára fog a leglassabban visszatérni a piaci szintre, de itt is sok a bizonytalanság.

"A piaci folyamatokban önmagától is bekövetkeznek pozitív változások, ha véget ér a háború. Onnantól az árstop megszűnése már nem sérelmes. A jelenlegi előrejelzések alapján nyárra nem oldódik meg a helyzet."

Ebből kifolyólag arra az általános kérdésre sem tudott választ adni, hogy lesz-e "ársokk" az élelmiszerárstop kivezetése után.

Elismerte azt is, hogy az élelmiszer-kereskedők közül nemcsak a nagy multik szenvednek kárt, hanem a kisebb magyar cégek is, de "a jelentős profitot realizáló láncoknak" is el kell viselniük a mostani kiesést - összességében az ágazat egészét tekintve egy évre vetítve 50 milliárd forint a számítások szerint -; a kormány "a családok oldalára állt" az ügyben.

A bolti ellenőrzések eredményét firtató kérdésre - amely arra is kitért, hogy nem kell-e attól tartani, hogy más termékeken "hozzák be" a boltok a veszteséget -, azt mondta,

ebben a helyzetben az árstop betartását és a helyettesítő termékek árképzését tudják ellenőrizni

a fogyasztóvédelmen keresztül.

A tájékoztatón Gulyás Gergely rámutatott, hogy az energiaárak már háború előtt elindult durva emelkedésén arab és amerikai olajcégek nyernek, miután a kitermelés költsége alapvetően nem változott, csak az eladási ár.

Ismert, az árstop az alábbi termékköröket érinti:

  • Az érintett élelmiszerek listája: kristálycukor búzafinomliszt (BL 55) finomított napraforgó-étolaj házi sertéscomb csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.
  • Az érintett üzemanyagok listája: E10-es benzin, dízel.

Nyitókép: romrodinka/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018