eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: saulgranda/Getty Images

Balsejtelem: külföldön landolhat a magyar baromfihús

A feldolgozók elfordulhatnak a hazai piactól vagy termeléscsökkenés következhet be, ha a szektor nem részesül valamilyen kompenzációban – hívta fel a figyelmet Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány július 1-ig meghosszabbította az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket, amely a baromfitermékek közül a csirkemellre, csirke far-hátra, csirke hátra, csirke farra és csirkeszárnyvégre is vonatkozik.

A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a döntés már súlyos nehézségeket okoz az ágazatnak. Csorbai Attila kiemelte: a tavaly év vége óta emelkedő takarmány- és energiaárak, valamint munkabérek olyan mértékű költségnövekedést jelentenek az ágazati szereplőknek az egész termékpályán belül, hogy a hatósági árakon már nem tudnak veszteség nélkül működni, ezeken az árakon nem tudják ezeket a termékeket előállítani.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy több, a magyar baromfipiac szempontjából meghatározó országban nincsenek az ittenihez hasonló ármaximáló mechanizmusok, így ezeken a helyeken a termelési költségek növekedését beépítették az átadói árakba a vágó- és feldolgozó üzemek. „Egy kis veszélyt is látok, elsősorban abban, hogy ha a Magyarországon üzemelő kereskedelmi láncok nem tudják megfizetni ugyanazokat az árakat, amelyeket adott esetben egy nyugat-európai vevő, akkor sajnos majd elkezd fogyni a magyar termék részaránya a polcaikon” – fogalmazott. A baromfiágazat szereplői ugyanis inkább exportpiacokra vihetik a magyar húst, ez lehetséges következménye lehet az árstop meghosszabbításának, emelte ki.

Rámutatott arra is, hogy a kormányzati intézkedések korábban azt célozták, hogy minél több friss, magyar termék legyen az áruházak polcain, de az árstop miatt előfordulhat, hogy más országokból származó csirkemellek és csirkefarhátak fognak ezek helyett megjelenni.

Ám a vágó-feldolgozó üzemek több hétre előre szervezik a munkát (alapanyag-beszerzést, termékeladást), és ha eladáskor nem kapják meg a megfelelő árat, az termeléscsökkenéshez is vezethet körükben, hiszen ki kell fizetni például a csirketartók költségeit és azokat a nevelési díjakat is, amelyekért a vágó-feldolgozó üzemek megvásárolják a madarakat.

Valamilyen kompenzációra tehát mindenképpen szükség lenne, hogy a jövőben is legyen megfelelő magyar baromfitermék a magyar áruházláncok polcain – zárta szavait a Baromfi Termék Tanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×