eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2022. április 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elfogadták a BKV és a BKK üzleti tervét, súlyos helyzetről beszélt mindkét oldal

A Fővárosi Közgyűlés ülésén elfogadták a BKV és a BKK üzleti tervét, amelyre rossz hatással voltak a gazdasági nehézségek és a kormányzati megszorítások - vélekedett a főpolgármester. A fideszes politikusok szerint a cégek üzleti tervei komoly kockázatokat tartalmaznak.

A fővárosi Közgyűlés ülésén heves vita bontakozott ki a BKV és a BKK 2022-es üzleti tervéről. Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, hogy a fővárosi szolgáltatások színvonalából nem engednek.

"Az elmúlt két évben 60 milliárd forinttal csökkentek a városok bevételei, az egész világ szenved ettől. Nagyon sok polgármestertársammal beszéltem a világban, nagyjából mindenhol hasonló mértékben csökkentek a bevételek. De ez eltrölpül ahhoz a 100 milliárd forinthoz képest, amit két kormánydöntés vett ki a fővárosi önkormányzat zsebéből. Az egyik a szolidaritási hozzájárulás - adó - emelése közel a négyszeresére, a másik pedig az iparűzési adó felezése, amit a fővárosi önkormányzat esetében az állam nem kompenzált, mások esetében azonban igen.

Most eljutottunk addig a pontig, hogy ha nem változik meg a kormányzati hozzáállás, akkor senki nem fogja tudni kivezetni ebből a pénzügyi helyzetből a várost, a csődgondnok sem.

Eljuthatunk idáig, de szeretném nagyon világosan elmondani mindenkinek, akinek fontos, hogy mi történik a fővárosban: én előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, mint azt, hogy a 4-6-os villamos tíz percenként járjon. Nem vagyok hajlandó csonkítani a közszolgáltatásaink minőségét csak azért, mert van egy politikai szándék a város kivéreztetésére. Ezt az utat nem járjuk, de a buszvezetők fizetésén nem tudunk spórolni, és egyébként nem is akarunk".

A fideszes Bagdy Gábor azt mondta, a két fővárosi cég üzleti tervei komoly kockázatokat tartalmaznak.

"A BKV problémaköre alapvetően a főváros problémaköre, hiszen a BKV a főváros cége és ahogy mondta, számítunk a jegyárbevételre és számítunk arra is, hogy a kormányzat az eddigiekhez hasonlóan később is tudja ezt támogatni. De mégis ez elsősorban egy fővárosi feladat, ez az üzleti terv semmilyen szempontból nem megnyugtató, nem fogadható el. Ugyanakkor

megértem, hogy forráshiány miatt össze kellett rakni valamilyen üzleti tervet, ez azonban ilyen formában nem működőképes."

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes részletesen beszélt arról, hogy milyen folyamatok vezettek a fővárosi közösségi közlekedés anyagi helyzetének romlásához.

A BKV üzleti terve bruttó 141 994 124 000 forint összegű 2022. évi szolgáltatási díjjal számol és 25 931 000 000 forint veszteséget mutat. A Budapesti Közművek üzleti terve szerint a társaság 2022-re tervezett összes hozama 150 milliárd forint, adózott eredményként 4,5 milliárd forint veszteséget tervez a társaság az idei évre.

A BKV és a BKK 2022-es üzleti tervét végül elfogadták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×