eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Rollerkáosz: határozott döntést hozott Budapest

Bírság jár a mikromobilitási eszközök nem kijelölt helyen való parkolására.

Bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a közterület-használatra vonatkozó egyes szabályok módosításával.

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést 27 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A szabályozás lényege, hogy – először a belső kerületekben –

mikromobilitási pontokat hoznak létre,

és csak azokon lehet felvenni, leadni az eszközöket. A mikromobilitási szolgáltatók díjat fizetnek az eszközök tárolásáért, az eszközök kijelölt területen kívüli elhelyezése miatt pedig közigazgatási szankció lesz alkalmazható velük szemben.

A rendelkezés szerint a szolgáltató a nem megfelelően elhelyezett eszközök után naponta 5000 forint közterület-használati díjat köteles megfizetni.

A szabályt július elsejétől - egy hónapos türelmi idő után - az V., VI., VII. és VIII. kerület kijelölt részein alkalmazzák,

további területeken később vezetik be. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kiemelte, a cél az, hogy ne legyenek eldobált rollerek a városban; a bírságot a szolgáltatók kapják, de - mint mondta - azt továbbhárítják majd a használókra.

Egyedi azonosítójel, gyorsabb hatósági döntések

A szabályozás szerint a szolgáltatóknak az általuk üzemeltetett valamennyi mikromobilitási eszközt egyedi azonosítójellel kell ellátniuk a jogszerű közterület-használat ellenőrizhetősége érdekében.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet kiegészítették azzal is, hogy a közvetlen villamosenergia-vételezési lehetőséggel rendelkező közterületek - például a Vörösmarty tér - használójának a közterület-használati díjjal együtt kiegészítő díjat is kell fizetnie a villamosenergia-vételezés lehetőségéért.

A testület rendelkezett arról, hogy a jövőben a főváros maga hajtja végre a közterület-használattal összefüggésben hozott hatósági döntéseit. Ennek okaként a javaslatban azt jelölték meg, hogy jelenleg a végrehajtás az állami adóhatóság feladata, azonban - mint írták - a NAV a leterheltsége miatt csak lassan halad.

Változás az épületekre kifüggesztett reklámhozdozók esetében

Korábbi városvezetői döntéssel összhangban bekerültek a rendeletbe az állati szőrme- és bőrtermékek közterületi értékesítésével kapcsolatos új - korlátozó jellegű - szabályok "a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért".

A közgyűlés pontosította a közterületi reklámberendezésekkel és reklámfelületekkel kapcsolatos szabályokat is, annak érdekében, hogy az épületekre kifüggesztett reklámhordozók esetén egyértelművé váljon: a közterület határán álló épületre, annak homlokzatára való puszta kihelyezésük közterület-használatnak minősül.

A rendelet szerint maximum 9 négyzetméteres homlokzati reklámfelületekre adható közterület-használati hozzájárulás. "A szabályozás nem váltja ki természetesen a településképi hatóságok feladat- és hatáskörét, de új elemmel próbál hozzájárulni a gigantikus méretű reklámok visszaszorításához és Budapest épített örökségének láthatóvá tételéhez" - olvasható az elfogadott javaslatban.

BRFK-beszámoló: elfogadva

Több mint három százalékkal csökkent a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben az előző év adataihoz képest a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) múlt évi beszámolója szerint, amelyet egyhangúlag fogadott el a Fővárosi Közgyűlés.

A beszámoló szerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben 3,2 százalékkal - 35 426-ról 34 298-ra - csökkent. Ennél is jelentősebb a közterületen elkövetett bűncselekmények számának csökkenése, amely 20,4 százalékkal, 14 951-ről 11 907-re változott. A regisztrált bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója 55,2 százalékról 64 százalékra nőtt.

Budapesten továbbra sincs felderítetlen emberölés.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a közgyűlés előtt elmondta, hogy tavaly is folytatódott a trend: csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a felderítések aránya.

A rendőrség átlagos kiérkezési ideje kevesebb mint 11 perc.

A testi sértések száma 0,4 százalékos emelkedést mutat: 2020-ban 1284, 2021-ben 1289 ilyen bűncselekményt regisztráltak. A halált okozó testi sértések száma minimálisan csökkent, 2020-ban öt, 2021-ben négy ilyen történt. A súlyos testi sértések száma 0,4 százalékkal, 761-ről 764-re nőtt.

A beszámoló szerint 2020-ban 124, 2021-ben 121 kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt regisztráltak, ami 2,4 százalékos csökkenést jelent.

A garázdaságok száma tavaly 13,1 százalékkal - 2099-ről 2373-ra - emelkedett, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeké pedig 7,1 százalékkal csökkent, 197-ről 183-ra. A vagyon elleni bűncselekményeken belül 15 százalékos csökkenés figyelhető meg a lopások - ezzel együtt a betöréses lopások - számának alakulásában: 2020-ban 13 166, 2021-ben 11 196 esetet regisztráltak - olvasható a dokumentumban.

Az autólopások száma 27,7 százalékkal csökkent (141-ről 102-re) a fővárosban tavaly a 2020-as év adataihoz képest, a gépjárműfeltörések száma pedig 22,4 százalékkal (660-ról 512-re) esett vissza.

A múlt évben 9,9 százalékkal kevesebb lakásbetörést regisztráltak Budapesten 2020-hoz képest, számuk 1221-ről 1100-ra csökkent. A rablások száma is csökkent, 202-ről 186-ra, ez 7,9 százalékos visszaesés.

Nem sikerült átütő sikert elérni a közlekedésbiztonság területén;

továbbra is majdnem háromezer személyi sérüléses baleset történik a fővárosban egy évben - jelezte a főkapitány.

A beszámoló szerint Budapesten 2021-ben a személyi sérüléses balesetek száma a 2020-as adatokhoz viszonyítva 0,3 százalékkal, 2955-ről 2964-re emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×