eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiss Ambrus szerint újra fog nyílni a Liget-vita a kormány és a főváros között

Nem készül megszorításokra a Fővárosi Önkormányzat, amely várja az új kormány felállítását és az együttműködését fontos nagyberuházások ügyében - mondta az általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen, ahol a fővárosi közgyűlés jövő heti napirendjéről is szó volt.

A főváros következő fél éves költségvetése nem tartalmazhat megszorításokat, de a büdzsé attól is függ, hogy milyen lesz a következő kormány Budapest-politikája - mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen.

"Májusra tervezek egy költségvetés-módosítást, de nagyon fontos, hogy nem akarunk olyan utat járni, hogy elkezdjük csonkolni magunkat - nem akarunk olyat, hogy kevesebb busz jár, kevesebb idősotthoni férőhely van, kevesebb munkatárs, amikor munkaerőhiánnyal küzdünk folyamatosan. A közszolgáltatások leépítése nem járható út, az butaság. Kevesebb kukát üríteni butaság. Meg kell hozni azt a döntést, hogy a kereskedelmi hitelt megkötjük és benyújtjuk a kormányhoz a jóváhagyási kérelmet megkapjuk. Ez a két válasz, amit adni próbálunk a helyzetre. Ha addig kiderül, mi a kormány Budapest-politikája, ahhoz is próbáljuk igazítani a lépéseinket" - ecsetelte Kiss Ambrus.

Az InfoRádió kérdésére beszélt a Biodóm-beruházás elakadásáról is.

"Szerintem

a legméltatlanabb a Biodóm-ügy.

Évente 7-900 millióval nőnek az üresen álló épület költségei, miközben semmilyen perspektíva nincsen. Ebben az ügyben kell valamit mondania a kormánynak. Mi megtettük már a választás előtt az ajánlatunkat: vigyék el!" - fogalmazott egyértelműen. Szerinte a főváros sosem állította, hogy a rendelkezésre álló pénzből a biodómot meg lehet valósítani, és nem is akarta megvalósítani.

Az általános főpolgármester-helyettes kitért azokra a projektekre is, amelyekkel kapcsolatban a kormány együttműködésére várnak.

"A Lánchíd után el kell kezdeni gondolkodni a következő hídon, ami a Petőfi híd lenne.

Ha nem kezdjük el tervezni a felújítást, éveket fogunk veszteni. Aztán ott vannak a felüljáró-problémáink, a Népligetnél már forgalomkorlátozásra is szükség lett. Végig kell gondolni a rakpartprojektet, és meg kell állapodni az uniós forrásokról is, Budapest esetében 10 milliárd forint lehet" - részletezte.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt a Ligetbe tervezett múzeumi negyedről is.

"Én úgy gondolom, hogy ezt a kérdést a választás eldöntötte: lesz. Úgy valósul meg, ahogy azt elgondoltuk" - mondta a miniszterelnök.

Kiss Ambrus szerint az uniós források hiányában kérdéses lehet a Liget-projekt befejezése.

"Nem látom, hogy az uniós forrásokat erre lehetne költeni.

És ha meg is érkezne a várt uniós pénz, mintegy 2 ezer milliárd forint, aligha kezd bele a kormány egy több száz milliárd forintos beruházásba. Azt a kormányfői kijelentést ráadásul nem írták felül a választók, hogy amit Budapest vezetői nem szeretnének, az nem lesz."

Kiss Ambrus jelezte azt is, hogy a BKV üzleti tervéről is dönteni kell, mert jelentős a társaság vesztesége. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy a közgyűlés jövő heti ülésén döntenek új közterületek elnevezéséről, az új taxi tarifákról és budavári ingatlanok védelméről is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×