eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Egyhangúlag megszavazta a taxitarifa-emelést a Fővárosi Közgyűlés

Az új viteldíjak május 9-től lesznek érvényesek. Rendkívüli ülésén mások mellett az ukrajnai menekülteket megsegítő intézkedésekről is döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A rendkívüli ülést az indokolta, hogy az országgyűlési választások előtti, március 30-ra tervezett rendes közgyűlési ülést nem hívták össze.

Május 9-től emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A taxirendelet módosítását egyhangúlag fogadta el a testület. Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett eddig is jelentős üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja.

Budapest, 2022. április 13.
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet  (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án.
MTI/Illyés Tibor
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Az orosz agressziót elítélő javaslat is teljes támogatást kapott

Az ukrajnai menekülteket megsegítő intézkedésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) és a költségvetési rendelet módosításával.

Az ukrajnai háború miatt menekülők megsegítéséről szóló, a főpolgármester, Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés elítélte az Ukrajnában zajló háborút kirobbantó orosz agressziót és támogatásáról biztosította Beregszászt, Budapest testvérvárosát. A javaslatot egyhangúlag a fogadták el a képviselők.

A testület kiegészítette az önkormányzat önként vállalt feladatait a háború elől menekülők megsegítésével, és ehhez kapcsolódóan a főpolgármester döntési jogosultságát is.

Továbbá módosították a költségvetési rendeletet is a menekültek ellátásával, a testvérváros Beregszász segítésével kapcsolatos feladatok finanszírozására, valamint pontosították az adományok fogadására megnyitott önkormányzati alszámla szabályait. Határoztak arról is, hogy

a menekülteket elszállásoló Menedékház Alapítvány támogatását megemelik tízmillió forinttal.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat az Ukrajnából érkezettek helyzetének további javítása érdekében együttműködik a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal és a Magyarországi Terre des Hommes Alapítvánnyal. Az előbbi tíz hordozható wifi eszközt és tíz, korlátlan adatforgalommal feltöltött SIM kártya határozott időtartamú használatát biztosítja a menekülteknek. Az utóbbi alapítvány pedig különböző szolgáltatásokat biztosít térítésmentesen az Ukrajnát elhagyni kényszerült embereknek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, eddig több ezer menekültet szállásoltak el, és több mint ötvenezer adag ételt osztottak szét.

További döntések

  • A kiemelkedő városvédő szellemi örökségének tiszteletére a főváros épített vagy természeti örökségének megőrzése érdekében végzett kiemelkedő munkásságot a jövőben Ráday Mihályról elnevezett díjjal fogja honorálni a Fővárosi Önkormányzat.
  • A XI. kerületben, a Feneketlen-tó partján lévő park átnevezésével állítanak emléket Törőcsik Marinak.
  • Több mint 100 értékes budapesti épület kerül védelem alá a fővárosi védettség kiterjesztésével.
  • Drámapályázatot írnak ki Budapest 150. születésnapjának alkalmából
  • A Vérmező megújításának első közzel fogható lépéseként a Budavári Önkormányzat 60 millió forintos támogatásával megvalósulhat a park berendezési tárgyainak, így a padoknak, kukáknak a lecserélése.

Napirend előtt

Napirend előtt Karácsony Gergely főpolgármester közölte: az országgyűlési választáson egyértelmű választói akarat nyilvánult meg, és ez új kereteket szab annak, hogyan tud együttműködni a főváros a kormánnyal. Felvetette,

az, hogy a fővárosban 18-ból 17 választókerületben nyertek, "van-e akkora győzelem, ami a Holdról is látszik, vagy legalább a Karmelita-kolostorból".

Mint mondta, a budapesti választópolgárok és az ország más településein élők nem egyféleképpen ítélték meg, milyen kormányra van szüksége az országnak. Leszögezte: Budapest a nemzet fővárosa, és bár azokat az értékeket képviseli, amelyek "kevésbé kelendőek", nem városállam, nem akar elszakadni, a nemzet fővárosa akar lenni.

Az is világos, hogy

Budapest nem lehet bűnös város,

mert a budapestiek más értékek mellett tettek hitet - fogalmazott, hozzátéve: Budapest "nem is fejőstehén", nem lehet a nemzet fővárosát magára hagyni, mert aki elveszi a forrásait, az "a nemzet egészét támadja".

A főpolgármester arra kérte a megválasztott budapesti képviselőket - akiknek egy része meg is jelent az ülésen -, hogy ne feledkezzenek meg a nemzet fővárosáról, amikor parlamenti munkájukat végzik.

Elmondta: a megválasztott országgyűlési képviselőkkel törvényjavaslatot dolgoznak ki arról, hogyan biztosíthatók a 150. születésnapjára készülő Budapest működéshez szükséges források, és érintenek olyan aktuális ügyeket is, mint a Fudan-törvény hatályon kívül helyezése.

Karácsony Gergely szólt arról, hogy az önkormányzati ciklus felénél tartanak, és büszkék a fejlesztésekre, amelyeket az elmúlt 2,5 évben elértek, "de pénz nélkül senki nem tud csodát tenni". Mint mondta, a költségvetési rendelet elfogadásakor a pisztoly ott volt a halántékuknál, most is ott van, de "még nem húzták meg a ravaszt".

Jelezte: a költségvetésben szerepelnek olyan bevételek, amelyekre mindenképpen szükség van a működőképesség megőrzése érdekében, ilyennek nevezte az iparűzési adó kompenzációját, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyes önkormányzatoknak kompenzálja a kieső pénzt, a fővárosnak pedig nem. Szükségesnek nevezte a BKV-nál az energiaár-robbanás miatti 17 milliárd forintos pluszkiadás kompenzációját is.

Karácsony Gergely azt mondta, a fővárostól az elmúlt bő 2,5 évben "csillagászati összegű",

közel 200 milliárd forintos forrást vontak el.

Közölte, a főváros elindítja a 30 milliárdos hitelfelvételi eljárást, ehhez kérte az állam engedélyét. Megjegyezte, a világgazdaság recesszióba kerülhet, "pokoli nehéz 2,5 év következik", akkor is, ha sikerül másfajta partnerséget kialakítani a kormánnyal.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint a magas részvétel egyértelmű és erős felhatalmazást jelent, határozott üzenet a választópolgároktól. Mint mondta, abban nincs semmi meglepő, hogy a fővárosi választókerületek szinte mindegyikében "a Gyurcsány Ferenc által összeterelt, összedrótozott baloldal nyert", ez jellemző a fővárosokra, de - hívta fel a figyelmet - a fővárosban a Fidesz erősödése "több mint szembetűnő", a két párt támogatottsága közötti olló már csak pár százalék.

Szerinte Karácsony Gergelynek el kellene gondolkodnia azon, 2,5 éves szereplése mennyiben járult hozzá a baloldal ilyen mértékű gyengüléséhez és a Fidesz jelentős erősödéséhez. Wintermantel Zsolt hozzátette:

nem sokat segített a fővárosi önkormányzatnak, hogy "Gyurcsány Ferenc és neje feltörölte a főpolgármesterrel a politikai színpadot".

Szerinte Karácsony Gergely minden megmozdulásával lejáratta, nevetségessé tette magát és a főpolgármesteri posztot.

Szerinte a főpolgármester nem tiszteli a budapestieket, nem áll ki a sajtó elé, antidemokratikus a közgyűlés működése, és úgy vélte, Karácsony Gergelynek többet kellene foglalkoznia Budapesttel, "ideje lenne dolgozni". Hozzátette: a baloldal nem érti a valóságot, nem akarja érteni a tényeket, embereket és az igazságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×