eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Anyagiasabbak lettek a Z-generáció tagjai

A fizetés is bekerült a legfontosabb szempontok közé azon a felmérésen, amelyen a Schönherz Iskolaszövetkezet készített a Z-generáció munkával, illetve megélhetéssel kapcsolatos elvárásairól. A 18 és 25 év közötti korosztályt utoljára öt éve szondáztatták meg, akkor még a felnőttekhez méltó bánásmód volt az első, ami idén a kilencedik helyre csúszott vissza.

1169-en töltötték ki a szakmai diákmunkák közvetítésére specializálódott Schönherz Iskolaszövetkezet kérdőívét, amely a munkahelyválasztási preferenciákat, az elvárt munkakörülményeket és a fizetési igényeket is vizsgálta.

Baross Levente, a kutatást végző Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke a részletekről elmondta: rákérdeztek arra is, hogy a diákok szerint mekkora összegből lehet komfortosan megélni, illetve arra is, mit gondolnak, mekkora lehet a megélhetési minimum. Ez utóbbi összeg a válaszok alapján nagyon szerteoszló: 40 ezertől egészen 500 ezer forintig érkeztek válaszok (annak függvényében, hogy a hallgatók kollégiumban, albérletben vagy otthon laknak-e), de a többség szerint 100-250 ezer forint között lehet a megélhetéshez szükséges összeg. Az összes válasz átlaga alapján

egy mai diák szerint havonta 174.000 forint kell a fiatalok megélhetéshez.

– Ezt az összeget ma tanulmányok mellett is meg lehet keresni - mondta Baross Levente. A szakmai diákmunkák átlagos órabére 2000 forint körül mozog, így heti 20 órás, azaz félmunkaidős ráéréssel elérhető ez a bevétel. A felmérésünkből az is kiderül, hogy a diákok 55 százaléka hetente 20-30 órában tud(na) munkát vállalni, így a havi 174.000 forint iránti vágy végképp nem elképzelhetetlen – tette az iskolaszövetkezet elnöke. Szerinte meglepő, hogy

sokaknak a minimumhoz képest plusz 10-20 ezer forint már elég lenne ahhoz, hogy komfortosabban érezzék magukat a bőrükben

és ne csak a kötelezőkre (lakhatás, étkezés, számlák) költsenek. Átlagban viszont havi 75.000 Ft plusz segítene a fiataloknak, hogy szórakozásra, hobbira, utazásra és eszközvásárlásra is jusson az alapdolgok mellett. Egy egyetemista/főiskolás hallgató ma havi 250.000 forintot igényelne a kényelmesebb élethez.

Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás
Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás

A válaszadóknak egy 17 munkahelyi adottságot felsorakoztató listából a számukra 5 legfontosabbat kellett megjelölniük. A rangsor első helyére nem meglepő módon a fizetés került, ugyanakkor nem sokkal maradt alul a rugalmas munkarend iránti vágy. A TOP5-be emellett a tudásbővítésre és szakmai tapasztatalatszerzésre vonatkozó igények kerültek be, és hogy mindezt megfelelő munkakörülmények között, jó munkahelyi hangulatban tehessék.

– Öt évvel ezelőtt a felnőtthöz méltó bánásmód igénye a TOP5-ben jelent meg, mára azonban ugyanez csak a 9. helyet érte el.

A home office-t a munkahelyválasztást befolyásoló tényezők felmérésénél a nyilatkozók 31 százaléka választotta az öt legfontosabb adottság közé. Ha az irodai bejárás, illetve otthonról dolgozás közül kellene választani, akkor a diákok 60 százaléka a home office mellett voksol, de ha maguk oszthatnák be a munkahetüket, akkor annak felét otthon, másik felét pedig a munkahelyükön töltenék.

Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás
Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×