eur:
393.83
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Anyagiasabbak lettek a Z-generáció tagjai

A fizetés is bekerült a legfontosabb szempontok közé azon a felmérésen, amelyen a Schönherz Iskolaszövetkezet készített a Z-generáció munkával, illetve megélhetéssel kapcsolatos elvárásairól. A 18 és 25 év közötti korosztályt utoljára öt éve szondáztatták meg, akkor még a felnőttekhez méltó bánásmód volt az első, ami idén a kilencedik helyre csúszott vissza.

1169-en töltötték ki a szakmai diákmunkák közvetítésére specializálódott Schönherz Iskolaszövetkezet kérdőívét, amely a munkahelyválasztási preferenciákat, az elvárt munkakörülményeket és a fizetési igényeket is vizsgálta.

Baross Levente, a kutatást végző Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke a részletekről elmondta: rákérdeztek arra is, hogy a diákok szerint mekkora összegből lehet komfortosan megélni, illetve arra is, mit gondolnak, mekkora lehet a megélhetési minimum. Ez utóbbi összeg a válaszok alapján nagyon szerteoszló: 40 ezertől egészen 500 ezer forintig érkeztek válaszok (annak függvényében, hogy a hallgatók kollégiumban, albérletben vagy otthon laknak-e), de a többség szerint 100-250 ezer forint között lehet a megélhetéshez szükséges összeg. Az összes válasz átlaga alapján

egy mai diák szerint havonta 174.000 forint kell a fiatalok megélhetéshez.

– Ezt az összeget ma tanulmányok mellett is meg lehet keresni - mondta Baross Levente. A szakmai diákmunkák átlagos órabére 2000 forint körül mozog, így heti 20 órás, azaz félmunkaidős ráéréssel elérhető ez a bevétel. A felmérésünkből az is kiderül, hogy a diákok 55 százaléka hetente 20-30 órában tud(na) munkát vállalni, így a havi 174.000 forint iránti vágy végképp nem elképzelhetetlen – tette az iskolaszövetkezet elnöke. Szerinte meglepő, hogy

sokaknak a minimumhoz képest plusz 10-20 ezer forint már elég lenne ahhoz, hogy komfortosabban érezzék magukat a bőrükben

és ne csak a kötelezőkre (lakhatás, étkezés, számlák) költsenek. Átlagban viszont havi 75.000 Ft plusz segítene a fiataloknak, hogy szórakozásra, hobbira, utazásra és eszközvásárlásra is jusson az alapdolgok mellett. Egy egyetemista/főiskolás hallgató ma havi 250.000 forintot igényelne a kényelmesebb élethez.

Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás
Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás

A válaszadóknak egy 17 munkahelyi adottságot felsorakoztató listából a számukra 5 legfontosabbat kellett megjelölniük. A rangsor első helyére nem meglepő módon a fizetés került, ugyanakkor nem sokkal maradt alul a rugalmas munkarend iránti vágy. A TOP5-be emellett a tudásbővítésre és szakmai tapasztatalatszerzésre vonatkozó igények kerültek be, és hogy mindezt megfelelő munkakörülmények között, jó munkahelyi hangulatban tehessék.

– Öt évvel ezelőtt a felnőtthöz méltó bánásmód igénye a TOP5-ben jelent meg, mára azonban ugyanez csak a 9. helyet érte el.

A home office-t a munkahelyválasztást befolyásoló tényezők felmérésénél a nyilatkozók 31 százaléka választotta az öt legfontosabb adottság közé. Ha az irodai bejárás, illetve otthonról dolgozás közül kellene választani, akkor a diákok 60 százaléka a home office mellett voksol, de ha maguk oszthatnák be a munkahetüket, akkor annak felét otthon, másik felét pedig a munkahelyükön töltenék.

Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás
Forrás: Schönherz Iskolaszövetkezet kutatás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×