eur:
394.28
usd:
370.33
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára 2020. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A városligeti halpusztulás után teljes újrakezdést javasol a szakértő

A halökológus kutató közölte: nagyon várja a laboratóriumi eredményeket. A Városligeti-tó vízpótlása a Széchenyi-fürdő felől addig is megszűnt, a betonmederben maradt víz folyamatos forgatása zajlik, de a kutató szerint le kell engedni, fertőtleníteni kell. Vannak túlélő halak.

Még mindig nem tudni, hogy pontosan mi okozta a Városligeti-tóban történt halpusztulást, de az már látszik, hogy vannak olyan állatok, amelyek túlélték a katasztrófát – tudtuk meg Weiperth Andrástól, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Természetesvízi Halökológiai Tanszékének kutatójától, aki maga is részt vesz a tó vizsgálatában.

Bő egy hete az Infostart is hírül adta, hogy mérgezés miatt kipusztultak a halak a Városligeti-tóból, ahová átmenetileg a margitszigeti díszhalakat is telepítették, míg a japánkert medreit tisztítják.

"Várjuk az egyes laboroknak az eredményeit arról, hogy mit sikerült, illetve mit nem sikerült kimutatni. Számos teóriát végigforgattunk magunkban, azt látjuk, hogy

  • számos nagyobb testű hal és díszhal túlélte a pusztulást, ugyanakkor
  • új információ, hogy az egzotikus, melegtűrő csigaállomány teljes egészében elpusztult.
  • A három, egzotikusként tartott, úgymond inváziós tízlábú rákból két faj állománya is szinte teljesen eltűnt.

Azt vizsgáljuk, hogy egyáltalán hogyan tud ez a víz valamilyen szinten helyreállni" - sorolta.

A havária bekövetkeztével megszűnt a Széchenyi-fürdő felől a vízpótlás, ennek megfelelően a gravitációs elszivárgás is szinte minimális; a belső víz, ami bennragadt a betonmedencében, annak a folyamatos keringetése zajlik a területen.

Javaslata szerint

mivel 2018-ban volt utoljára kotorva a tó, és nagyon nagy mennyiségben van a mederben haltetem, le kellene engedni a tómederben lévő vizet, és a még benne lévő halállományt kimenteni,

a 2018 májusában cserélt iszapot ártalmatlanítani, a helyszínt fertőtleníteni.

"Esztétikai szempontból is van értéke a víztestnek, a legnagyobb nyári kánikulákban nagyon jól párásítja a Városligetet, speciális mikroklímát biztosítva."

Hogy későbbiekben milyen fajokat telepít be a fenntartó, erre is tudnának tanácsokat adni, de az elsődleges a jelenlegi állapot megszüntetése lenne, illetve a laboreredmények megismerése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×