eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára 2020. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Eddig ezt lehet tudni a városligeti halpusztulásról

A BGYH minden segítséget megad a kivizsgáláshoz.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. minden segítséget megad a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás kivizsgálásához, közlésük szerint az előzetes laborvizsgálati eredmények alapján a társaság nem hibázott.

A vállalat közleményében azt írta: április 6-án, szerdán 10 óra 50 perckor szereztek tudomást a Városliget Zrt.-től a Városligeti-tónál történt "sajnálatos eseményről" és haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet.

Közölték: az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt üzemzavar. Hangsúlyozták, hogy a fürdőt a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint üzemeltették.

A kommunális szennyvizet külön bekötésen keresztül vezetik közvetlenül a közcsatorna-hálózatba, míg a Városligeti-tó felé a használt medencevizet vezetik el "a megszokott gyakorlat szerint" - ismertették, kiemelve: a rendszer biztosítja, hogy a használt medencevíz soha ne keveredjen a kommunális szennyvízzel.

A társaság vezetése minden segítséget megad a halpusztulás kivizsgálásához és messzemenően együttműködik a kijelölt szervek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatóság osztályának és a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatala élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának szakembereivel - írták.

Arra is kitértek, hogy külső, akkreditált laboratórium mintát vett a hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározott komponensekre. Ezenkívül a BGYH saját akkreditált laboratóriuma is bekapcsolódott a vizsgálatba és több ponton - a kibocsátási helynél lévő kormányzóaknából, a Városligeti-tó befolyónál és a Robinson étteremnél mintát vett.

Közölték, hogy a külső, akkreditált labor előzetes vizsgálati eredményei szerint a hatóság által megállapított határérték felletti kibocsátás nem történt, szennyezett víz Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által nem került a tóba. Jelezték, hogy a saját laboratóriumuk előzetes eredményei és a bakteriológiai vizsgálatok is ezt támasztják alá.

A végleges laboratóriumi eredmények megérkezéséig további nyilatkozatot a BGYH nem tesz - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×