eur:
393.08
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Horváth Péter az ukrán diákokról: minden segítség jól fog jönni az iskoláknak

A menekült diákok magyar oktatási rendszerbe illesztésének problémáil beszélt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Biztosítja a kormány az ukrajnai menekült gyerekek iskoláztatását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca szerint a körzetes óvodáknak és iskoláknak fell kell venni az érintetteket.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter az InfoRádiónak azt mondta: már Nyugat-Magyarországon is egyre többen érdeklődnek az ukrán gyerekek taníttatásáról.

"Ha valaki menekült és tanköteles, őt állami ellátásban is részesíteni kell. Szerdán találkoztam győri általános iskolai vezetőkkel, az ottani intézmények fele jelezte, hogy már volt érdeklődő" – mondta. Voltak olyan diákok, akik tudnak magyarul, de olyanok is, akiknek nincs idegennyelv-ismeretük, csak ukrán nyelven beszélnek, az ő helyzetük nem egyszerű, ukránul beszélő magyar pedagógusok ugyanis nagyon kevesen vannak, arról már nem is beszélve, hogy

eltérő oktatási rendszerből érkeznek, Ukrajnában 10 évig tart az általános iskolai képzés.

Horváth Péter szerint "minden segítség jól fog jönni az iskoláknak". Az első időszakban a gyerekek feladata szerinte egyértelműen a nyelv elsajátításával kapcsolatos – a beilleszkedés –, így tudnak bekapcsolódni a tanulásba, az angol nyelvnél lehet talán a legkisebb probléma.

A helyzetet feloldhatná, ha Ukrajnából pedagógusok is érkeznének, az ő oktatásba való bevonásukra viszont tankerületi források szükségesek. Összevont ukrán osztályok létrehozásáról viszont nincs szó, ehhez komplett ukrán nyelvű tantestület lenne szükséges.

Az Emmi közlése szerint

130 ezer forintos többlettámogatást kapnak azok az iskolák, amelyek délután felzárkóztató foglalkozásokat szerveznek ukrajnai menekült diákok számára.

Hogy ez fejenként vagy intézményenként, illetve mennyi időre szóló kvóta lenne, arról Horváth Péter azt mondta, nincs erről információja, talán fejkvóta lehet, hisz valahová húsz gyerek jelentkezik, valahová kettő.

Aki viszont a diákok közül magyarul jól beszél és végzős iskolás, még az is elképzelhető, hogy májusban érettségi vizsgát tud tenni.

"Ez egy olyan különleges helyzet, amelyben megengedhető, hogy az érettségi szoftverbe belenyúljanak az iskolák. Az Oktatási Hivatal ezt lehetővé tudja tenni, kérvényezni kellhet, nincs sok idő" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×