eur:
391.06
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az UNHCR üdvözli, hogy Magyarország fogadja a menekülteket

Beregsurányba 3-4 ezer menekült érkezik naponta.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözli, hogy Magyarország határai nyitva állnak az Ukrajnából menekülők előtt - mondta Stephanie Woldenberg, az UNHCR közép-európai képviseletének vezetője Beregsurányban, miután - Soltész Miklós államtitkár társaságában - meglátogatta az ottani segítőközpontot.

Stephanie Woldenberg fantasztikusnak nevezte, hogy az ezer lakosú határmenti falu közössége képes gondoskodni három-négyezer menekültről naponta.

Elmondta: keddre az Ukrajnából elmenekülők száma elérte a kétmilliót és lehetetlen megjósolni a helyzet további eszkalálódásának mértékét. Ha a krízis hosszabb ideig tart, az UNHCR minden eszközzel kész támogatni az Ukrajnával szomszédos országokat a menekültválság kezelésében - tette hozzá.

Az UNHCR készített egy regionális tervet a krízis kezelésére - ismertette -, ebben nemcsak az Ukrajnával határos célországok segítése szerepel, hanem külön fókuszálnak az ukrajnai belső menekültválságra is.

Az UNHR kis létszámmal dolgozik ugyan a térségben, ám a krízis nyomán masszív támogatócsapatot állítottak össze vészhelyzetre szakosodott munkatársaik bevonásával - mondta Stephanie Woldenberg.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy kormány szerdára úgynevezett első ütemű javaslatot készít az ENSZ menekültügyi főbiztossága számára arról, hogy a szervezet miként tud segítséget nyújtani a segélyszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak. Erre annál is inkább szükség van, mert már 200 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és nincs vége a menekültáradatnak. Ez egyben szükségessé teszi a krízis kezelése érdekében további uniós és egyéb nemzetközi források bevonását is - mondta.

Arról is szólt, hogy a magyar kormány a Híd Kárpátaljáért program keretében már hárommilliárd forinttal támogatta a menekültek ellátásában résztvevő hat karitatív szervezetet. Ugyanakkor a Hungary Helps program keretében a kormány tíz kamionnyi segélyszállítmányt indított útjára Kárpátaljára és a Kárpátokon túli ukrán településekre is - ismertette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×