eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Aerial view of Lake Velencei in Hungary
Nyitókép: anderm/Getty Images

Így áll most a Velencei-tó vízszintje

December eleje óta engedik a vizet a Velencei-tóba, de csak 13 centiméter emelkedett a vízszint, messze még az ideális vízállás.

Jelenleg is zajlik a Velencei-tó vizének pótlása, a Pátkai-tározóból még eresztik a vizet a tóba – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a hvg.hu kérdéseire. A vízpótlás azt követően vált szükségessé, hogy tavaly nyáron kritikusan leapadt a tó. A sekély vízben az oxigéntartalom is lecsökkent, ami halpusztulást okozott.

Az OVF víztározók segítségével igyekezett megoldani a problémát, de a Zámolyi- és Pátkai-tározók vízminősége az enyhébb őszi időjárásban többek között alga- és szervesanyag-tartalma miatt ezt nem tette lehetővé. Ezért előbb a Zámolyi-tározó vizét engedték át a Pátkai-tározóba, majd amint a víz hidegebb lett, és javultak a vízminőségi paraméterek, kezdték beleereszteni a tóba is, tavaly december 8-tól. Ennek – és az időközben a környéken lehullott 30 milliméternyi csapadéknak is – köszönhetően a tó szintje az agárdi mércénél a legutóbbi, szerda reggeli mérés szerint 99 centiméteres volt.

A vízügy szerint a tározók leeresztése 13 centiméterrel emelte a vízszintet, amely a vízpótlás kezdetén 83 centiméteren állt. A mostani méter körüli érték azonban még mindig elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméteres lenne a téli időszakban.

Az OVF jelezte, hogy az átlagosnál szárazabb február után március-áprilisban átlagos csapadékmennyiségre van kilátás, vagyis várhatóan tovább fog emelkedni a vízszint, de a jelenlegi alacsony vízállás nem okoz visszafordíthatatlan károkat a tó élővilágában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×