eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója (b), Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b2), Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b3) és Szabó László, az ünnepi koncert szervezője a húszéves Terror Háza Múzeum ünnepi programsorozatát bemutató sajtótájékoztatón az intézményben 2022. február 14-én. A múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek, 26-án pedig ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a hősök falánál.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Schmidt Mária: a Terror Háza teljesíti a küldetését

A Terror Háza Múzeumnak sikerült felmutatnia a magyar nemzet ellenállását, és azokat a hősöket, akik az életüket áldozták azért, hogy mi ma szabadok legyünk - mondta a főigazgató. A 20 éves intézményben több programot is szerveznek.

Megnyitásának 20. évfordulóját ünnepli a Terror Háza Múzeum. A kommunizmus bukása után alig egy évtizeddel Magyarországon létesült először olyan múzeum és emlékhely, amely megteremtette a múlttal való szembenézés lehetőségét.

"2002-ben, amikor megnyitottuk a múzeumot, akkorra már nyilvánvaló volt, hogy a történelmi igazságtétel nem fog sikerülni. Úgy gondoltuk, hogy mégiscsak igazságot kell szolgáltatni, mégiscsak ki kell rakni a tetteseket legalább a szégyenfalra, mégiscsak fel kell mutatnunk a hőseinket, mégiscsak el kell mondanunk, hogy mi történt velünk, és kell egy hely, ahol az emberek elkezdhetnek beszélni arról, amin átmentek, amit a családjuk szenvedett, hogy legyen egy emlékhely, ahova elhelyezhetik a mécseseiket. Ez a hely az lett" - fejtette ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária szerint a küldetést sikerült teljesíteni. Úgy látja, ebben akaratukon kívül azok is segítettek, akik támadták az intézményt, így nem kellett bevezető kampány a múzeumnak, az emberek kíváncsiak lettek, és sorok kígyóztak az utcákon, hogy bejussanak.

"Miután egy teljesen új nyelvet használtunk, közérthető volt az, amit csináltunk, miután az emberek magukra ismertek azokban, akik megszólaltak, akiket láttak, akiknek a történeteit meghallgatták, megnézték, ezért az emberek úgy érezték, hogy ez róluk szól és nekik szól. Ez az siker titka, és az, hogy hatott az érzelmeikre. Úgy gondoltuk, hogy az embereknek a fejéhez a szívükön keresztül vezet az út.

Arra büszkék vagyunk, hogy aki idejött, azt megérintettük, megérinthettük a szívét, és amikor kiment, boldog volt, hogy egy szabad országban élhet és, hogy nincs ennek már kitéve."

A főigazgató szerint a gyerekeket, fiatalokat is könnyű megszólítani, mert a múzeum erőteljes vizualitása miatt olyan, mintha egy filmben mennének végig. Így ez a korosztály is otthonosan mozog ebben a múzeumban, és megérti az üzenetet, a szívüket megnyitják. Ennél többet nem lehet kívánni - tette hozzá Schmidt Mária.

Hangsúlyozta, a Terror Háza Múzeumnak sikerült felmutatnia a magyar nemzet ellenállását, és azokat a hősöket, akik az életüket áldozták azért, hogy mi ma szabadok legyünk. Az intézmény 20 év alatt a főváros egyik legnépszerűbb múzeuma lett, útikönyvek részévé vált, középiskolások kihagyhatatlan programja és a külföldiek számára is első számú úti cél.

Az eddig a múzeumban megfordult hétmillió ember megtanulta a kiállításból, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakadt és terrorista természetű volt, emberellenes, sok szenvedést okozott.

Programok

A magyar országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy február 25-e a kommunizmus emléknapja lesz. Bár az elmúlt 12 évben ez már magától értetődő, a rendszerváltás után 10 évvel még nem volt az - hangsúlyozta nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán szerint az intézmény arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy még egyszer olyan előfordulhasson, amit a náci-fasiszta, illetve a kommunista diktatúrák Magyarországon és a világon elkövettek.

A 20 éves jubileum alkalmából az intézmény február 21-én, hétfőn is nyitva lesz, ekkor rendhagyó történelemórákat is tartanak. Február 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciára kerül sor, a Kommunizmus áldozatainak emléknapján bárki gyertyát gyújthat majd a hősök falánál, 26-án pedig ingyenes ünnepi koncert és fényfestés lesz – mondta el Szabó László, az ünnepi koncert szervezője.

Az élő koncerten felcsendülő dalok üzenetei összhangban lesznek azzal, amit a Terror Háza képvisel, a szabadtéri rendezvény egyszerre lesz méltó, emelkedett és derűs, jókedvű - tette hozzá Szabó László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×