INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

koronavírus

mok

lénárd rita

egészségügy

Védőfelszerelést vesznek fel nővérek, mielőtt az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek szobáiba mennek a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án.

MOK-alelnök: ha ma véget érne a járvány, négy év alatt állna helyre a rend

Lénárd Rita hosszan sorolta a járványhelyzetben előállt problémákat az InfoRádióban, szerinte ráadásul "sokféle szinten van baj".

Kétszer annyi idő alatt tudja csak pótolni elmaradásait az egészségügy, mint ameddig a koronavírus-járvány tart majd - vélekedett az InfoRádiónak Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen tartott sajtóesemény után.

"Sokféle szinten van baj. A Covid is önmagában nagyon sok problémát, kiégést is okozott. Vannak kollégák, akiket áthelyeztek a járvány miatt, ők sem ilyen típusú munkához szoktak. A helyzet mindenkinek új volt,

aki viszont még a közelében sem járt egy intenzív osztálynak, annak azért nehezebb egy fulladó beteget ellátni"

- vázolta a leterheltséggel és kimerültséggel kapcsolatos általános helyzetet Lénárd Rita.

Továbbá szerinte a szolgálati jogviszony új világa is "botladozva indult el", és lett is olyan következmény, hogy többen nem írtak alá.

Probléma állt elő amiatt is, hogy az idős orvosokat kivették a rendszerből a járvány miatt, ők utána pedig nem is tértek oda vissza, hiszen hullámok jöttek egymás után.

"A szakrendelők frontján van nagyon nagy gond, nagyon kevés az orvos" - folytatta. "És nagyon sok az úgynevezett láthatatlan áldozat, mint erre korábban is felhívta a figyelmet a kamara. Vizsgálatok maradtak el, van, akinél még diagnózis sincs, tehát messze nem csak arról van szó, hogy műtétek maradtak el. Betegek sokasága el sem jutott az orvoshoz, a betegutak is szétzilálódtak."

Úgy látja, hogy ha "ma" vége lenne a járványnak, 4 év lenne a helyreállás, "de nem lesz ma vége", és ez egy óvatos becslés is, mégis

"biztosítani kell egymás mellett a járványkezelést és a normál betegellátást".

Szerinte náthává akkor szelídülhet a koronavírus, ha bejön az a szakértői sejtés, hogy az omikron variáns "végigfertőzi az emberiséget", de vannak ebben a kérdésben is fenntartások.

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Kapcsolódó hang

Hosszú évek alatt pótolhatja elmaradásait az eü - Lénárd Rita
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018