eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőfelszerelést vesznek fel nővérek, mielőtt az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek szobáiba mennek a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

MOK-alelnök: ha ma véget érne a járvány, négy év alatt állna helyre a rend

Lénárd Rita hosszan sorolta a járványhelyzetben előállt problémákat az InfoRádióban, szerinte ráadásul "sokféle szinten van baj".

Kétszer annyi idő alatt tudja csak pótolni elmaradásait az egészségügy, mint ameddig a koronavírus-járvány tart majd - vélekedett az InfoRádiónak Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen tartott sajtóesemény után.

"Sokféle szinten van baj. A Covid is önmagában nagyon sok problémát, kiégést is okozott. Vannak kollégák, akiket áthelyeztek a járvány miatt, ők sem ilyen típusú munkához szoktak. A helyzet mindenkinek új volt,

aki viszont még a közelében sem járt egy intenzív osztálynak, annak azért nehezebb egy fulladó beteget ellátni"

- vázolta a leterheltséggel és kimerültséggel kapcsolatos általános helyzetet Lénárd Rita.

Továbbá szerinte a szolgálati jogviszony új világa is "botladozva indult el", és lett is olyan következmény, hogy többen nem írtak alá.

Probléma állt elő amiatt is, hogy az idős orvosokat kivették a rendszerből a járvány miatt, ők utána pedig nem is tértek oda vissza, hiszen hullámok jöttek egymás után.

"A szakrendelők frontján van nagyon nagy gond, nagyon kevés az orvos" - folytatta. "És nagyon sok az úgynevezett láthatatlan áldozat, mint erre korábban is felhívta a figyelmet a kamara. Vizsgálatok maradtak el, van, akinél még diagnózis sincs, tehát messze nem csak arról van szó, hogy műtétek maradtak el. Betegek sokasága el sem jutott az orvoshoz, a betegutak is szétzilálódtak."

Úgy látja, hogy ha "ma" vége lenne a járványnak, 4 év lenne a helyreállás, "de nem lesz ma vége", és ez egy óvatos becslés is, mégis

"biztosítani kell egymás mellett a járványkezelést és a normál betegellátást".

Szerinte náthává akkor szelídülhet a koronavírus, ha bejön az a szakértői sejtés, hogy az omikron variáns "végigfertőzi az emberiséget", de vannak ebben a kérdésben is fenntartások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×