eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Védőfelszerelést vesznek fel nővérek, mielőtt az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek szobáiba mennek a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

MOK-alelnök: ha ma véget érne a járvány, négy év alatt állna helyre a rend

Lénárd Rita hosszan sorolta a járványhelyzetben előállt problémákat az InfoRádióban, szerinte ráadásul "sokféle szinten van baj".

Kétszer annyi idő alatt tudja csak pótolni elmaradásait az egészségügy, mint ameddig a koronavírus-járvány tart majd - vélekedett az InfoRádiónak Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen tartott sajtóesemény után.

"Sokféle szinten van baj. A Covid is önmagában nagyon sok problémát, kiégést is okozott. Vannak kollégák, akiket áthelyeztek a járvány miatt, ők sem ilyen típusú munkához szoktak. A helyzet mindenkinek új volt,

aki viszont még a közelében sem járt egy intenzív osztálynak, annak azért nehezebb egy fulladó beteget ellátni"

- vázolta a leterheltséggel és kimerültséggel kapcsolatos általános helyzetet Lénárd Rita.

Továbbá szerinte a szolgálati jogviszony új világa is "botladozva indult el", és lett is olyan következmény, hogy többen nem írtak alá.

Probléma állt elő amiatt is, hogy az idős orvosokat kivették a rendszerből a járvány miatt, ők utána pedig nem is tértek oda vissza, hiszen hullámok jöttek egymás után.

"A szakrendelők frontján van nagyon nagy gond, nagyon kevés az orvos" - folytatta. "És nagyon sok az úgynevezett láthatatlan áldozat, mint erre korábban is felhívta a figyelmet a kamara. Vizsgálatok maradtak el, van, akinél még diagnózis sincs, tehát messze nem csak arról van szó, hogy műtétek maradtak el. Betegek sokasága el sem jutott az orvoshoz, a betegutak is szétzilálódtak."

Úgy látja, hogy ha "ma" vége lenne a járványnak, 4 év lenne a helyreállás, "de nem lesz ma vége", és ez egy óvatos becslés is, mégis

"biztosítani kell egymás mellett a járványkezelést és a normál betegellátást".

Szerinte náthává akkor szelídülhet a koronavírus, ha bejön az a szakértői sejtés, hogy az omikron variáns "végigfertőzi az emberiséget", de vannak ebben a kérdésben is fenntartások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×