eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely: az Ab határozata mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit

Egyértelmű és világos döntés született a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Az Alkotmánybíróság (Ab) friss határozata világos irányt ad a magyar migrációs politikának, mindenben alátámasztja a kormány eddigi döntéseit és lehetőséget ad teljes körű végrehajtásukra – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, hogy az Ab szerint Magyarország az Európai Uniótól függetlenül jogosult a határait megvédeni a migrációtól.

Magyarország köteles megvédeni a magyarokat a migráció káros társadalmi hatásaitól, mondta, hozzátéve:

az Ab a Magyarország népességére és államberendezkedésére vonatkozó szabályokat nemzeti hatáskörbe tartozónak tekinti, ezért ezek elsőbbséget élveznek bármilyen uniós szabállyal szemben.

A menekültek tranzitzónákban való elhelyezését elmarasztaló uniós bírósági döntés ügyében az Ab nem vizsgálta az uniós jog elsőbbségének kérdését, sem pedig azt, hogy megvalósult-e a "hiányos közös hatáskörgyakorlás" helyzete, amelyben Magyarország számára az Ab mozgásteret állapított meg.

Mi lesz az uniós bírósági döntéssel?

A minisztertől többször megkérdezték, hogy végrehajtja-e a magyar kormány az Európai Unió Bíróságának a magyar migrációs szabályozással kapcsolatos döntését. Gulyás Gergely azt mondta, az Európai Unió legfontosabb szerve, az állam- és kormányfők tanácsa kötelezte az Európai Bizottságot (EB), hogy új migrációs szabályokat állapítson meg. De pillanatnyilag az EB a határvédelmet nem segíti, hanem megnehezíti, az Európai Bíróság döntése pedig a tömeges migrációt segíti elő. A bizottság feladata, hogy változtasson ezen a helyzeten - fűzte hozzá.

A tárcavezető

nem tekinti hatékonynak a jelenlegi uniós migrációs politikát, mert a visszaküldés nem működik, vagyis a migránsok kétharmada itt marad Európában.

Megjegyezte azt is, hogy az Európai Bíróság döntéseit minden esetben be kell tartania egy tagállamnak, amikor az átruházott hatáskörben hoz döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×