eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy szavazó bedobja a szavazólapot az urnába a brüsszeli magyar főkonzulátuson a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. A brüsszeli külképviseleten 714 magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára.
Nyitókép: Kallos Bea

Újabb népszavazási kérdésekben döntött a Kúria

Kettő a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos, egy pedig a tankötelezettségről szól.

A Magyar Munkáspárt kezdeményezett népszavazást ezzel a kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?" Az NVB ezt rendben lévőnek tartotta, de egy meg nem nevezett kérelmező arra hivatkozva kért felülvizsgálatot, hogy a korhatáremelés növelné az állam oktatási kiadásait, márpedig a költségvetésről tilos népszavazást tartani. Továbbá az illető szerint nem is világosak a választók számára mindennek a szervezési, intézmény-átalakítási következményei.

A Kúria Magyar Közlönyben megjelent végzése szerint azonban a kérdés nem irányul a költségvetési törvény módosítására, és a tankötelezettség két évvel történő meghosszabbítása önmagában nem is feltétlenül emelné a költségvetési kiadásokat. Ezért az NVB döntését helybenhagyták – írta a hvg.hu.

A Munkáspárt tehát elkezdheti az aláírásgyűjtés - ha sikeres, akkor akár a jövő évi választásokkal egyszerre is lehet róluk népszavazást tartani.

A Kúria érvényben hagyta a kormány alábbi két népszavazási kérdését hitelesítő NVB-határozatot is:

  • "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?"
  • "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?"

Ezek ellen hatan nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, közülük csak a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot nevezték meg. A kérelmezők szerint a kérdések nem egyértelműek, mert homályos fogalmak szerepelnek bennük, továbbá az „igen” válaszok többsége esetén nemzetközi szerződésbe ütköző döntéseket kellene hoznia az országgyűlésnek.

A Kúria bírái

sem Alaptörvény-ellenességet, sem nemzetközi szerződésbe ütközést nem találtak, és érthetőnek tartják a fogalmazást,

illetve azt, hogy milyen törvényhozási feladatok következnek akár az "igen", akár a "nem" szavazatok többségéből.

Mivel a kormány kérdéseihez nem kell aláírásokat gyűjteni, ezek biztosan szerepelhetnek a választások napján tartott népszavazáson.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×