eur:
393.13
usd:
367.33
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
The doctor prepares a system for transfusion of infusion solutions on a blurred background.
Nyitókép: Natali_Mis/Getty Images

Elnyúló platófázisra számít itthon az infektológus

Csilek András szerint a kórházakban még van bőven szabad ágy és munkaerő is.

Még emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, így a járvány valószínűleg még a felfutó szakaszában van – mondta érdeklődésünkre Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei elnöke. Szerinte mivel nincsenek korlátozó intézkedések, a korábbiakhoz képest hamarabb jön a tetőzés, ezek után pedig az esetszámok még sokáig nem csökkennek majd.

"Mi arra számítunk, hogy az emelkedés után lesz egy hosszú plató fázis, amikor tetőzik ez a hullám, de most nem tudjuk, hogy milyen hosszú ideig tart, vagy, hogy kellenek-e plusz járványügyi intézkedések" – mondta.

Az infektológus külföldi példák alapján arra számít, hogy az oltások miatt a nagyszámú új megbetegedésekhez képest arányaiban továbbra is kevesen kerülnek kórházba,

közülük azonban sokan jutnak majd intenzív osztályra, jellemzően az oltatlanok.

Csilek András szerint az intézményekben bőven van még szabad ágy és személyzet koronavírusos betegeknek, az egészségügyben nem okozott az ellátást veszélyeztető munkaerőhiányt a kötelező oltás és az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése sem.

"Elkezdték az elektív, tervezhető beavatkozások leállítását a legtöbb kórházban, hogy átcsoportosítsák a humán erőforrást. A második és a harmadik hullámhoz képest ágyban és humán erőforrásban is vannak tartalékaink" – tette hozzá.

Az infektológus kiemelte: amíg nem lesz mindenki beoltva az országban, addig az oltatlanok gerjesztik a járványt és addig az oltottak is elkaphatják a fertőzést, ám ők enyhébb tünetekkel esnek át a betegségen.

"Ha csak oltottak lennének az országban, akkor a vírus nem nagyon találna fogékony szervezetet"

– mondta Csilek András, és szerinte ha sok országhoz hasonlóan itthon is csak oltottak mehetnének tömegrendezvényre, moziba, színházba, étterembe, emelkedne a vakcinát kérők száma.

A szakorvos megjegyezte: a magas esetszámok miatt most az oltottaknak is érdemes maszkot viselniük a zárt helyeken, tartsák a védőtávolságot, és figyeljenek a higiéniára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×