INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

koronavírus

negyedik hullám

mok

The doctor prepares a system for transfusion of infusion solutions on a blurred background.

Elnyúló platófázisra számít itthon az infektológus

InfoRádió

Csilek András szerint a kórházakban még van bőven szabad ágy és munkaerő is.

Még emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, így a járvány valószínűleg még a felfutó szakaszában van – mondta érdeklődésünkre Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei elnöke. Szerinte mivel nincsenek korlátozó intézkedések, a korábbiakhoz képest hamarabb jön a tetőzés, ezek után pedig az esetszámok még sokáig nem csökkennek majd.

"Mi arra számítunk, hogy az emelkedés után lesz egy hosszú plató fázis, amikor tetőzik ez a hullám, de most nem tudjuk, hogy milyen hosszú ideig tart, vagy, hogy kellenek-e plusz járványügyi intézkedések" – mondta.

Az infektológus külföldi példák alapján arra számít, hogy az oltások miatt a nagyszámú új megbetegedésekhez képest arányaiban továbbra is kevesen kerülnek kórházba,

közülük azonban sokan jutnak majd intenzív osztályra, jellemzően az oltatlanok.

Csilek András szerint az intézményekben bőven van még szabad ágy és személyzet koronavírusos betegeknek, az egészségügyben nem okozott az ellátást veszélyeztető munkaerőhiányt a kötelező oltás és az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése sem.

"Elkezdték az elektív, tervezhető beavatkozások leállítását a legtöbb kórházban, hogy átcsoportosítsák a humán erőforrást. A második és a harmadik hullámhoz képest ágyban és humán erőforrásban is vannak tartalékaink" – tette hozzá.

Az infektológus kiemelte: amíg nem lesz mindenki beoltva az országban, addig az oltatlanok gerjesztik a járványt és addig az oltottak is elkaphatják a fertőzést, ám ők enyhébb tünetekkel esnek át a betegségen.

"Ha csak oltottak lennének az országban, akkor a vírus nem nagyon találna fogékony szervezetet"

– mondta Csilek András, és szerinte ha sok országhoz hasonlóan itthon is csak oltottak mehetnének tömegrendezvényre, moziba, színházba, étterembe, emelkedne a vakcinát kérők száma.

A szakorvos megjegyezte: a magas esetszámok miatt most az oltottaknak is érdemes maszkot viselniük a zárt helyeken, tartsák a védőtávolságot, és figyeljenek a higiéniára.

Nyitókép: Natali_Mis/Getty Images

Kapcsolódó hang

Elnyúló platófázisra számít itthon az infektológus
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018