eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Magyar hősök: Golopencza Illés – a Csanády utcai embermentő

Sorozatot indított az InfoRádió együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával azokról a történelmet formáló ismeretlen személyiségekről, akik szembeszálltak a 20. század diktatúráival. A sorozatban szereplő életpályák bővebben a Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból című kötetben olvashatók.

Egy ismeretlen magyar hős, aki a nyilas rémuralom idején többek között az akkor alig 12 éves Vitray Tamás életét is megmentette. Ő Golopencza Illés, aki senkinek sem beszélt arról, hogy sok zsidó származású üldözött neki köszönheti az életét. Tetteiről fia is csak évtizedekkel a háború után, véletlenül értesült.

Az 1901. március 25-én, Budapesten született Golopencza Illés az érettségit követően a legjelentősebb magyar hajózási társaságnál helyezkedett el. 1939-ben, közel két évtized folyami szolgálat után a Duna Szent István park előtti szakaszának kikötőmestere lett.

A második világháború gyökeresen felforgatta az életét. 1944 őszén kinevezték a Csanády utca 21. szám alatti, kis gettóban található, számos más lakóépülethez hasonlóan sárga csillaggal megjelölt ház légoltalmi parancsnokának. Miután 1944 októberében a nyilasok puccsal átvették a hatalmat, folyamatosan rettegésben tartották a csillagos házak kényszerű társbérletben élő, családonként egy szobát kapó lakóit. Golopencza feladata házparancsnokként többek között az lett volna, hogy érvényt szerezzen a hatóságok által előírt jogszabályoknak, ő azonban számtalan rendelkezés végrehajtását szabotálta. Egyik nap, amikor a nyilasok el akarták hurcolni a ház munkaképes férfi lakóit, azt válaszolta, már elvitték őket, és a házban csak öregek és betegek maradtak. Így mentette meg sokak életét, akiket sáncásásra vagy az óbudai téglagyárba, majd onnan halálmenetbe vittek volna a nyilasok.

Engedélyével a kiszolgáltatott lakók a rendkívüli szigorral betartatott kijárási tilalom ellenére is elhagyhatták a házat, hogy külföldi országok nagykövetségein túlélést jelentő menleveleket szerezzenek. Vezetésével emellett a földszinten létrehoztak egy vöröskeresztes kórházat, amely menedékül szolgált zsidó orvosok és egészségügyi dolgozók számára.

Ezekben a hetekben került a Csanády utcai házba gyermekként Vitray Tamás, későbbi televíziós is. Mivel szülei az ő számára nem tudtak menlevelet szerezni, az élete komoly veszélyben forgott. Amikor egyik nap rendőrök és nyilas fegyveresek érkeztek a házba, Golopencza azonnal a negyedik emelet egyetlen keresztény családjának lakásához vitte, és szó nélkül átadta a reszkető gyereket. Nem sokkal később csengettek az ajtón. Vitray az egyik szobában, az ágy alatt húzta meg magát, s úgy érezte, olyan hangosan ver a szíve, hogy ha a nyilasok bejönnek a helyiségbe, egyből megtalálják, de végül a lakás átkutatása nélkül továbbmentek.

Amikor a háború után Golopenczát – mint minden állami alkalmazottat – igazoltatási eljárásnak vetették alá, százötven általa megmentett ember aláírt egy tanúsítványt, amelyben részletesen beszámoltak embermentő tetteiről. Az egykori házparancsnok nem sokkal 1994. január 24-én, Budapesten bekövetkezett halála előtt Izraelben átvehette a Világ Igaza kitüntetést.

Vitray Tamás az önéletrajzi könyvében így emlékezett meg róla: „magától értetődően vállalta a felkoncolás kockázatát, [...] szorongott, félt, mégis kötelességének érezte, hogy annyi ember életét megmentse abban a házban.”

További részletek az életpályát bemutató kötetről itt olvashatók.

A sorozat eddig megjelent részeit itt találja meg.

Források

  • A Holokauszt Emlékközpont gyűjteményében található dokumentumok: Golopencza Illés önéletrajza, tevékenységének leírása, a megmentettek által írt igazoló dokumentum.
  • Golopencza Illés fia, Golopencza Pál tulajdonában lévő dokumentumok.

Irodalom

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×