eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Facebook/Őrsi Gergely

Megújul a Széna tér

Hamarosan rendezik az elbontott Volán buszpályaudvar helyét és környezetét.

A Főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér, írta Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a Facebookon, miután időkapszulát helyezett el V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel október 23-án. Az időkapszulába valamennyi megemlékező helyezhetett el üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet.

Olyan köztér létrehozása a cél, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek - írta Őrsi. Emellett emlékparkot építenek, ahol "méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását" - tette hozzá.

Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.

  • Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett vers idézetekkel segíti a történelmi események felidézést.
  • Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg.
  • Egy közeli tűzfalon pedig a tervek szerint egy nagyfelületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában.

A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítanak.

A munka hamarosan kezdődik - írta Őrsi Gergely, pontos dátumot nem említve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×