eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ellenzéki előválasztás: Márki-Zay Péter győzött – a nap hírei

Elismerte vereségét Dobrev Klára, a DK miniszterelnökjelölt-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Márki-Zay Péter győzelmi beszédet tartott. Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök. Meghalt Kálmán C. György irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Elismerte vereségét Dobrev Klára, a DK miniszterelnökjelölt-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Eredményértékelő beszédében azt mondta, már gratulált Márki-Zay Péternek. Arról beszélt, hogy mostantól arra kell közösen fókuszálniuk, hogy közösen legyőzzék Orbán Viktor kormányát. Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulójának budapesti eredményváróján győzelmi beszédet tartott és köszönetet mondott minden támogatójának. Úgy fogalmazott: a kicsik forradalma ez. Dobrev Klárának kért nagy tapsot, az együttműködés fontosságát hangsúlyozva. Az eseményen Karácsony Gergely is részt vett, aki korábban Márki Zay Péter javára lépett vissza.

A védekezés most már oltásalapú, a maszkviselés nem kötelező, de aki akarja, hordhatja - ezt üzente az ATV Híradóján keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra reagálva, hogy a főváros kezdeményezte a kormánynál a maszkviselés szigorítását, az új igazolt koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt. A tárca azt közölte: a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és ha szükséges további intézkedésekről dönt. A maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben és a szociális intézményekben.

Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel. A kormányfő szokásos pénteki rádióinterjújában ismét azt kérte az oltatlanoktól, hogy adassák be a vakcinát. Megerősítette: a beoltottak alig 1 százaléka kapja el a vírust. Hasznosnak nevezte a maszk használatát is, de szerinte nem az véd meg a fertőzéstől. Úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány 4. hulláma lassan bekeríti Magyarországot.

A világ összes katolikus egyházmegyéjében elkezdődött a kétéves szinódus. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában indította el az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye eseményét. Az egyházról szóló szinódust Ferenc pápa október 10-én a Szent Péter-bazilikában nyitotta meg és két év múlva, 2023 októberében a Vatikánban zárul.

Romániában már második hete lassul a fertőzés terjedésének üteme, de még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma. Az országban ugyanakkor az elhalálozások száma még mindig 25 százalékkal növekedett az előző héthez képest, és lakosságarányosan világviszonylatban továbbra is Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány. A szakemberek attól tartanak, hogy az esetszámok tovább emelkednek, pedig az egészségügyi rendszer a mostani leterheltséggel is alig tud megbirkózni.

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 és 18 év közötti korosztály koronavírus elleni beoltását. Az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette, de azt egyelőre nem tudni, pontosan mikor kezdődhet az oltás. Hétfőtől újabb négy megye kerül át a vörös besorolásba. Kárpátalja és a főváros, Kijev egyelőre még a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriában van.

Svájcban több ezren tüntettek a koronavírus megfékezésére bevezetett járványügyi intézkedések ellen. Szeptembertől csak oltási igazolásokkal látogathatók az alpesi országban az éttermek, szórakozóhelyek és az edzőtermek. A 8,5 milliós Svájcban a lakosság 61 és fél százalékát oltották be teljes körűen, ami elmarad az európai átlagtól.

A koronavírus-járvány kezdete óta először imádkozhattak újra távolságtartás nélkül a hívők a mekkai nagymecsetben. Ugyanakkor továbbra is feltétel a maszkviselés, illetve, hogy a védőoltás mindkét adagját meg kellett kapniuk. A mekkai nagymecset az iszlám legszentebb helye; a járvány kitörése előtt milliók látogatták.

A keleti partnerséghez tartozó országokkal fenntartott gazdasági kapcsolatokról és Afganisztánról tárgyalnak hétfőn az uniós tagországok külügyminiszterei. Az eddigi információk szerint a jövő hét második felében tervezett uniós csúcstalálkozó külügyi vonatkozású témáit is előkészítő hétfői értekezleten Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek a közelmúltban Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában tett látogatása nyomán a szakminiszterek megbeszélést folytatnak az Öböl menti térséggel kapcsolatos uniós álláspontról is.

Meghalt Kálmán C. György irodalomtörténész, egyetemi tanár. 67 éves korában érte a halál. Az eddigi közlések szerint szívprobléma okozta a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Bizottságának titkára halálát. Kálmán C. György kutatási területe a mai magyar irodalom intézményes-szociológiai meghatározottságai. Testvére, Kálmán László nyelvész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának docense egy héttel ezelőtt hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×