eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Jelentősen átalakul a gyógyszerek házhozszállítása

Jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését egy, az Országgyűlésnek minap benyújtott törvénymódosítás.

A Semjén Zsolt által benyújtott egészségügyi salátatörvényben egyebek mellett módosítanák a gyógyszertörvényt is. A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz – írja a Népszava.

A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott, ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

Az internetes patikai vásárlást sokan használták, egy reprezentatív kutatás szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

A törvényjavaslat indoklása szerint a módosítást a a Magyar Gyógyszerész Kamara betegbiztonsági okokból kérte. Hankó Zoltán elnök egy lapinterjújában egyebek mellett azzal indokolta a kérésüket, hogy „a csomagküldés során olyan vállalkozás lép be a rendszerbe – ráadásul az esetek jelentős részében nagykereskedővel karöltve –, amelynek nemcsak engedélye, hanem értő szakembere sincs ehhez a tevékenységhez. Ez súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból. Ráadásul ennek a gyakorlatnak az elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat.”

Annak azonban van létjogosultsága – tette hozzá –, hogy például a mozgásképtelen betegeknek, vagy egy olyan településen, ahol nincs patika, a gyógyszertárak házhoz szállítsák, vagy az adott településre elvigyék a szükséges gyógyszereket. A házhoz szállítás során ugyanis mindvégig szakember gondoskodik a gyógyszerről és a beteggel való kommunikáció feltételei is adottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×