INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

emléktábla

budai vár

görög intézet

raoul wallenberg

Emléktáblát állított a Görög Intézet a budai Várban

Emléktáblát állított a Görög Intézet a budai Várban

Infostart

Az Úri utca 15-ös szám alatt található épület lakói, ahol Wallenberg titkárnője, a görög származású grófnő, Nákó Erzsébet lakott, 1944-ben több száz üldözöttnek nyújtottak menedéket.

A Nákó és Berg család, valamint Raoul Wallenberg emlékére avatott emléktáblát a Görög Intézet a budai Várban. Az Úri utca 15. alatt található épület, ahol Wallenberg titkárnője, a görög származású grófnő, Nákó Erzsébet lakott, 1944-ben több száz üldözöttnek nyújtott menedéket.

Görög Athéna, a Görög Intézet igazgatója elmondta, hogy a görög motívumokkal díszített épület és a Nákó család, melynek története évszázadokra nyúlik vissza a magyar történelemben, fontos örökség a Magyarországon élő görögök számára. "Mivel a Nákó-család görög eredete fontos a magyarországi görögség kulturális örökségét ápolók számára, e ház története arra indított néhányunkat, hogy kezdeményezzük egy emléktábla állítását a ház homlokzatán" – emelte ki beszédében az igazgató.

Gloria von Berg bárónő, a ház jelenlegi tulajdonosa beszédében visszaemlékezett a háború éveire és azt mondta, hogy az emléktáblával a családja tért haza. Sebes József, a Wallenberg Egyesület elnöke a történész szemével mutatta be a korszakot.

Az eseményen diplomaták, politikusok, közjogi méltóságok vettek részt. Végezetül három egyház képviselője, Arszeniosz metropolita, Ausztria és Magyarország exarchája, Harrach Péter teológus, országgyűlési képviselő és Köves Slomó főrabbi közösen leplezte le a táblát.

Nyitókép: Lakos Máté
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018