eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gazdára találtak az orvosi Nobel-díjak - a nap hírei

Három nap alatt 1.492 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 31 beteg halt meg a kór szövődményeiben. Októbertől 15 milliárd forintos pályázati keretet biztosít a munkahelyi képzésekhez a kormány. A hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért kapta két kutató az orvosi Nobel-díjat. A nap legfontosabb hírei október 4-én.

Három nap alatt 1.492 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 31 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 560 embert ápolnak kórházban, 87-en gépi lélegeztetésre szorulnak. Az aktív fertőzöttek száma 7.909-re nőtt. A kormányzati portál ismét felhívja a figyelmet rá, hogy a delta vírus terjedése miatt az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.

Tovább növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A múlt héten a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Győrben, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen, míg Pécsett és Székesfehérváron csökkenés figyelhető meg.

Októbertől 15 milliárd forintos pályázati keretet biztosít a munkahelyi képzésekhez a kormány – ismertette az innovációs tárca stratégiai és parlamenti államtitkára. Schanda Tamás elmondta: a programban rendelkezésre álló teljes, 70 milliárd forintos forrásmennyiség fennmaradó részét későbbi kiírásokban hirdetik meg. A támogatás akkor válik vissza nem térítendővé, ha a munkáltatók legalább 1 évig tovább foglalkoztatják a program résztvevőit.

Minden jogosult, 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap novemberben a megemelt összegű ellátása mellett- közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin az Idősek Tanácsának ülése után hangsúlyozta, hogy ez 200 milliárdnyi többletbevételt jelent az érintetteknek.

A birtokvédelem miatt több mint 50 az agráriumhoz kapcsolódó törvényt módosítana még idén a kormány – közölte az agrárminiszter. Nagy István erről az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: bízik benne, hogy október végén benyújthatják a parlamentnek a gazdaságátadásról szóló törvényt. Ehhez fontos az anyagi háttér biztosítása is.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország 2030-ra GDP-je 3 százalékát fogja kutatás-fejlesztésre fordítani. Szijjártó Péter erről a Szellemi Tulajdon Világszervezetének genfi ülésén beszélt. Beszédében a tárcavezető kiemelte azt is, hogy a világgazdaság és világkereskedelem szempontjából "fekete évnek" számító 2020 után ösztönözni kell a beruházásokat, így támogatva a munkahelyteremtést.

Magyarország bruttó hazai terméke 2020-ban 11,5 milliárd forint híján 48 ezer milliárd forint volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben felülvizsgált, de még mindig előzetes adataiból. Ez változatlan árakon számítva 4,7 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe. A kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá az állatok világnapja alkalmából.

Októbertől Bozóky Alexet nevezte ki a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A jogász végzettségű szakember az elmúlt években a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági tagja, illetve a társaság egyes kiemelt stratégiai feladatainak végrehajtását koordinálta.

Az idén már 48 ember vesztette életét lakástűzben, az elmúlt negyedévben 6-an - ismertette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: a legtöbb lakástűz Pest megyében és Budapesten volt. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, az elektromos-, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz.

Egy dél-kínai ingatlanvállalat készül megvenni a China Evergrande ingatlankezelő részlegének több mint felét. Kínai sajtóértesülések szerint a vevő a Hopson Development vállalat. A China Evergrande 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, amennyiben 30 napon belül nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a cégcsoport törlesztési csődbe kerül. Ennek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.

A hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. A kitüntetettek 10 millió svéd koronán osztoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×