INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

mentelmi jog

hadházy ákos

országgyűlés

Hadházy Ákos független képviselő felszólal az ügyészség 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 13-án.

Hadházy Ákos hiába kérte mentelmi jogának felfüggesztését

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Nem adta ki az Országgyűlés Hadházy Ákos mentelmi jogát egy rágalmazási perben, pedig a független képviselő saját maga is erre kérte a törvényhozást. Az ügy további érdekessége, hogy a parlament szerint egy bíróság megsértette Hadházy Ákos jogait.

Hadházy Ákos idén február 26-án és március 12-én a Facebookon olyasmiket állított egy kalandpark általa Fidesz-közelinek tartott üzemeltetőjéről és egy ott bejegyzett szociális szervezetről, amiket az érintettek rosszindulatú hangulatkeltésnek minősítettek, ezért rágalmazás vétsége miatt az Egri Járásbírósághoz fordultak – mondta az Országgyűlés plenáris ülésén Hargitai János, a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke.

Az iratokból azt állapították meg, hogy a bíróság Hadházy Ákos mentelmi jogát megsértette, ugyanis az eljáró bírósági titkár június 9-én egy személyes meghallgatást tartott, erre idézték a képviselőt. Noha Hadházy Ákos többször és nyomatékosan felhívta az eljáró bírói titkár figyelmét az országgyűlési képviselői jogállására, a bírósági titkár úgy ítélte meg, hogy az eljárás azon szakaszában még nem kell kikérni a képviselő mentelmi jogát – tette hozzá Hargitai János. A mentelmi bizottság azonban azt állapította meg, hogy a bírósági titkár jogértelmezése téves. „A Kúria is megállapítja, hogy a személyes meghallgatás egy olyan eljárási cselekmény egy országgyűlési képviselővel szemben a büntetőeljárásban, amit semmi szín alatt nem tehet meg úgy az eljáró bíróság, hogy előtte a mentelmi jogát ne kérte volna ki” – emlékeztetett a bizottsági elnök.

A mentelmi bizottság ennek alapján arra kérte az Országgyűlést, hogy az ne függessze fel Hadházy Ákos mentelmi jogát, ekkor azonban a független képviselő szót kért, és a következőket mondta, nem akar semmilyen mentelmi jog mögé elbújni, hozzátéve: „Önöknek is azt javasolom, hogy a legközelebb, amikor önökről valamilyen terhelő bizonyítékot nyilvánosságra hozok, akkor polgári pert indítsanak, ne pedig büntetőpert. Vagy pedig függesszék fel a mentelmi jogot”. Hadházy Ákos végezetül megismételte,

kéri, hogy a bizottság álláspontjával szemben, függesszék föl a mentelmi jogát.

Az Országgyűlés nem tett eleget a kérésnek, a parlament 116:19-es szavazataránnyal nem adta ki a független képviselő mentelmi jogát.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Hiába kérte Hadházy Ákos a mentelmi jogának felfüggesztését
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018