eur:
393.1
usd:
367.77
bux:
65941.72
2024. április 24. szerda György
Hadházy Ákos független képviselő felszólal az ügyészség 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Hadházy Ákos hiába kérte mentelmi jogának felfüggesztését

Nem adta ki az Országgyűlés Hadházy Ákos mentelmi jogát egy rágalmazási perben, pedig a független képviselő saját maga is erre kérte a törvényhozást. Az ügy további érdekessége, hogy a parlament szerint egy bíróság megsértette Hadházy Ákos jogait.

Hadházy Ákos idén február 26-án és március 12-én a Facebookon olyasmiket állított egy kalandpark általa Fidesz-közelinek tartott üzemeltetőjéről és egy ott bejegyzett szociális szervezetről, amiket az érintettek rosszindulatú hangulatkeltésnek minősítettek, ezért rágalmazás vétsége miatt az Egri Járásbírósághoz fordultak – mondta az Országgyűlés plenáris ülésén Hargitai János, a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke.

Az iratokból azt állapították meg, hogy a bíróság Hadházy Ákos mentelmi jogát megsértette, ugyanis az eljáró bírósági titkár június 9-én egy személyes meghallgatást tartott, erre idézték a képviselőt. Noha Hadházy Ákos többször és nyomatékosan felhívta az eljáró bírói titkár figyelmét az országgyűlési képviselői jogállására, a bírósági titkár úgy ítélte meg, hogy az eljárás azon szakaszában még nem kell kikérni a képviselő mentelmi jogát – tette hozzá Hargitai János. A mentelmi bizottság azonban azt állapította meg, hogy a bírósági titkár jogértelmezése téves. „A Kúria is megállapítja, hogy a személyes meghallgatás egy olyan eljárási cselekmény egy országgyűlési képviselővel szemben a büntetőeljárásban, amit semmi szín alatt nem tehet meg úgy az eljáró bíróság, hogy előtte a mentelmi jogát ne kérte volna ki” – emlékeztetett a bizottsági elnök.

A mentelmi bizottság ennek alapján arra kérte az Országgyűlést, hogy az ne függessze fel Hadházy Ákos mentelmi jogát, ekkor azonban a független képviselő szót kért, és a következőket mondta, nem akar semmilyen mentelmi jog mögé elbújni, hozzátéve: „Önöknek is azt javasolom, hogy a legközelebb, amikor önökről valamilyen terhelő bizonyítékot nyilvánosságra hozok, akkor polgári pert indítsanak, ne pedig büntetőpert. Vagy pedig függesszék fel a mentelmi jogot”. Hadházy Ákos végezetül megismételte,

kéri, hogy a bizottság álláspontjával szemben, függesszék föl a mentelmi jogát.

Az Országgyűlés nem tett eleget a kérésnek, a parlament 116:19-es szavazataránnyal nem adta ki a független képviselő mentelmi jogát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×