eur:
394.94
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bemutatja a Családbarát évtized 2010-2020 című kiadványt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin: a családnak nincs alternatívája

A család fontosságáról beszélt Novák Katalin tárca nélküli miniszter pénteken a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott zárszavában.

Novák Katalin a Várkert Bazárban megrendezett nemzetközi konferencián hangsúlyozta: a kétnapos csúcstalálkozón arra jutottak, hogy a családnak nincs alternatívája.

A miniszter tíz pontba szedett megállapításai közül többek között azt emelte ki: a nyugati világ legnagyobb problémája, hogy nem születik elég gyermek. Nincs fenntartható fejlődés gyermekvállalás nélkül - mondta.

Novák Katalin egyúttal a hagyományos értékek melletti határozott kiállást, valamint olyan döntések meghozatalát sürgette, amelyek valóban támogatják a gyermekvállalást, családalapítást.

Novák Katalin úgy fogalmazott: "ha nem vagyunk határozottak, ha nem látszik rajtunk az elszántság (.), akkor elveszítjük azokat az értékeinket, amiket olyan fontosnak tartunk".

A konferencia fontosságáról szólva a miniszter úgy vélte: kellenek a hasonló alkalmak, amikor "tudunk beszélgetni, közösen gondolkodni".

"Egyre többen vagyunk" - jelentette ki továbbá a politikus arra is utalva, hogy az idei csúcson nyolc európai uniós tagállam magas szintű kormányzati képviselői vettek részt. "Nyolc tagállam a huszonhétből, ez nem egy olyan rossz arány" - értékelt Novák Katalin azt is hozzátéve, hogy "2015-ben egyedül voltunk és most vagyunk nyolcan". "Ha így (.) haladunk, 2030-ra eljuthatunk odáig, hogy az EU-s tagállamok többsége családpárti erő lesz" - hangoztatta, majd kiemelte: "mi mindenesetre ezért fogunk dolgozni".

Novák Katalin megállapításainak hetedik pontjában annak fontosságáról beszélt, hogy a konferencián elhangzott inspiráló gondolatokat, izgalmas okfejtéseket "akciókra, tettekre kellene átfordítani". Az előadókat méltatva kitért arra is, hogy olyan civil aktivisták, gondolkodók és értelmiségiek vettek részt a csúcson, akik "nemcsak gondolkodnak, hanem cselekednek is".

A miniszter összegzésének nyolcadik pontjaként úgy fogalmazott:

Magyarország gazdag ország, "nincs más dolgunk, mint a reflektort odairányítani azokra a kincsekre, amelyekkel rendelkezünk".

Novák Katalin azt is kiemelte: elutasítják azt a logikát, hogy a világ gyarmattartókra és gyarmatokra van felosztva, és - mint fogalmazott - "semmilyen körülmények között sem fogunk gyarmattá, ideológiai gyarmattá válni (.) és nem akarunk az ideológiai gyarmatok és gyarmattartók táborába tartozni".

A miniszter szavai zárásaként azt mondta: szükségük van legalább még egy kormányzati ciklusra, mivel ha az ország letért a "határozottan, rendíthetetlenül családközpontú kormányzati logikáról (.), akkor egy pillanat alatt lehet lerombolni mindent". Egyúttal rögzítette: a gyermekvállalással kapcsolatos döntés nem egy, két vagy három ciklusra, hanem egész élethosszra meghozott döntés. "Amikor ezt a döntést meghozzák a fiatalok, akkor biztonságban kell, hogy érezzék magukat" - jelentette ki Novák Katalin.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×