eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Korábbi vázlattervi szintű látványterv az Örs vezér téri átvezetésre.
Nyitókép: Unitef/Vitézy Dávid/Facebook

Megszületett az egyezség a 2-es metró és a HÉV összekötéséről

Megállapodott a Budapest Fejlesztési Központ a BKK-val a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének átvételéről. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2023 után kezdődhet a kivitelezés.

Állami beruházásként valósul meg a 2-es metró és a gödöllői, valamint csömöri HÉV összekötése. Erről kötött megállapodást Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.
Facebook
Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Facebook

Vitézy Dávid a közösségi oldalán tett bejelentésében kiemelte, hogy a további tervezésre és a beruházás előkészítésére az állam 4,6 milliárd forint európai uniós támogatást biztosít. Hozzátette:

a legfontosabb újdonság az lesz, hogy az Örs vezér terénél összekötik a 2-es metró vonalát a HÉV-vel.

Vitézy Dávid júliusban az InfoRádióban is beszélt a beruházás első lépéseiről. Mint mondta, a budapesti szakaszon már vannak kész tervek, az agglomerációt illetően viszont csak most kezdőik a munka.

„Én azt tudom ígérni, hogy gőzerővel nekiállunk a munkának, és ha minden jól megy, akkor jövő év végére építési engedélyeink, 2023 végére kiviteli terveink lehetnek.” Ezt követően, 2024-től indulhat meg a kivitelezés, ha a következő kormányzati és európai uniós ciklusban a finanszírozást mögé lehet majd tenni. Azonban, hogy milyen ütemezéssel tud majd pontosan megvalósulni a felújítás, arról – a tervek hiányában – felelőtlen dolog lenne ma fixet mondani – hangsúlyozta a BFK vezérigazgatója.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója kitért arra is, hogy mitől lehet igazán modernebb és használhatóbb az utasok számára a megújult HÉV-vonal. Miután óriási az igény, hogy versenyképes kötöttpályás közeledés legyen, ennek megfelelően tehát

  • felgyorsítanák a HÉV-et, hogy lakott területen kívül 100 km/h-val haladjon,
  • mindenhol akadálymentes peronokat, P+R parkolókat és biciklitárolókat létesítenének az agglomerációs szakaszon.
  • A budapesti XVI. kerületi szakaszon a megállok kiosztása változna, áthelyezve a mai súlypontokra,
  • több szakaszon pedig a föld alá süllyesztenék a HÉV-et kéregvezetésben.
  • Az Egyenes utcai lakótelepnél létrehoznának egy új vasúti–HÉV átszálló csomópontot, míg
  • az Örs vezér terét külön szintben, vélhetően magas vezetésben keresztezné az útvonal, és kapcsolódna be a metróvonalba.

Gödöllőn negyedórás, Csömörön félórás követésben gondolkodnak, Cinkotától befelé viszont egy sokkal sűrűbb, lényegében egy 5 percenkénti metróközlekedésben. A rákosfalvai lakótelep pedig a M2-es teljes kínálata lenne már elérhető.

A témában Vitézy Dávid posztolt látványterveket és infotérképet is a Facebookon:

A Fővárosi Közgyűlés tavaly februárban határozott arról, hogy nem folytatják a projektet saját finanszírozásban, így az előkészítés elakadt. A kormány ezután döntött úgy, hogy átveszi a fejlesztést, a HÉV-ek fenntartása ráadásul időközben állami feladat lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×