eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Korábbi vázlattervi szintű látványterv az Örs vezér téri átvezetésre.
Nyitókép: Unitef/Vitézy Dávid/Facebook

Megszületett az egyezség a 2-es metró és a HÉV összekötéséről

Megállapodott a Budapest Fejlesztési Központ a BKK-val a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének átvételéről. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2023 után kezdődhet a kivitelezés.

Állami beruházásként valósul meg a 2-es metró és a gödöllői, valamint csömöri HÉV összekötése. Erről kötött megállapodást Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.
Facebook
Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Facebook

Vitézy Dávid a közösségi oldalán tett bejelentésében kiemelte, hogy a további tervezésre és a beruházás előkészítésére az állam 4,6 milliárd forint európai uniós támogatást biztosít. Hozzátette:

a legfontosabb újdonság az lesz, hogy az Örs vezér terénél összekötik a 2-es metró vonalát a HÉV-vel.

Vitézy Dávid júliusban az InfoRádióban is beszélt a beruházás első lépéseiről. Mint mondta, a budapesti szakaszon már vannak kész tervek, az agglomerációt illetően viszont csak most kezdőik a munka.

„Én azt tudom ígérni, hogy gőzerővel nekiállunk a munkának, és ha minden jól megy, akkor jövő év végére építési engedélyeink, 2023 végére kiviteli terveink lehetnek.” Ezt követően, 2024-től indulhat meg a kivitelezés, ha a következő kormányzati és európai uniós ciklusban a finanszírozást mögé lehet majd tenni. Azonban, hogy milyen ütemezéssel tud majd pontosan megvalósulni a felújítás, arról – a tervek hiányában – felelőtlen dolog lenne ma fixet mondani – hangsúlyozta a BFK vezérigazgatója.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója kitért arra is, hogy mitől lehet igazán modernebb és használhatóbb az utasok számára a megújult HÉV-vonal. Miután óriási az igény, hogy versenyképes kötöttpályás közeledés legyen, ennek megfelelően tehát

  • felgyorsítanák a HÉV-et, hogy lakott területen kívül 100 km/h-val haladjon,
  • mindenhol akadálymentes peronokat, P+R parkolókat és biciklitárolókat létesítenének az agglomerációs szakaszon.
  • A budapesti XVI. kerületi szakaszon a megállok kiosztása változna, áthelyezve a mai súlypontokra,
  • több szakaszon pedig a föld alá süllyesztenék a HÉV-et kéregvezetésben.
  • Az Egyenes utcai lakótelepnél létrehoznának egy új vasúti–HÉV átszálló csomópontot, míg
  • az Örs vezér terét külön szintben, vélhetően magas vezetésben keresztezné az útvonal, és kapcsolódna be a metróvonalba.

Gödöllőn negyedórás, Csömörön félórás követésben gondolkodnak, Cinkotától befelé viszont egy sokkal sűrűbb, lényegében egy 5 percenkénti metróközlekedésben. A rákosfalvai lakótelep pedig a M2-es teljes kínálata lenne már elérhető.

A témában Vitézy Dávid posztolt látványterveket és infotérképet is a Facebookon:

A Fővárosi Közgyűlés tavaly februárban határozott arról, hogy nem folytatják a projektet saját finanszírozásban, így az előkészítés elakadt. A kormány ezután döntött úgy, hogy átveszi a fejlesztést, a HÉV-ek fenntartása ráadásul időközben állami feladat lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×