eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A kormány támogatja a H8-as és a H9-es HÉV felújításának tervezését

Erre 4,6 milliárd forint uniós forrást biztosítanak.

Támogatási szerződést kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a MÁV-HÉV Zrt. konzorciumával a gödöllői és a csömöri (H8-as és H9-es) HÉV-vonal teljes felújításának, illetve a 2-es metróval való összekötésének tervezésére, előkészítésére.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, aki egyben Pest megye 5-ös számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, a csütörtöki, budapesti aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón a közlekedésfejlesztést az agglomerációs térség egyik legfontosabb kérdésének nevezte.

Emlékeztetett arra, a főváros több mint egy éve döntött arról, hogy nem lesz HÉV-fejlesztés és nem lesz közvetlen összeköttetés sem a 2-es metróval. A kormány azonban „Karácsony Gergelyékkel szemben” úgy döntött, a programot akkor is meg kell valósítani, ha azt a főváros nem akarja. A kormány átvállalta a programot, és a mostani aláírással megteszi az első komolyabb lépést a vasútvonal fejlesztéséhez – mondta Tuzson Bence.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte, hogy a gödöllői HÉV-vonalon 1941 óta nem volt „érdemben egy komplett, átfogó infrastruktúrafelújítás”, és a biztosítóberendezés is azt a kort idézi, amikor nem a jobb oldali közlekedés volt honos a vasúton, illetve Magyarországon.

Vitézy Dávid az InfoRádiónak megjegyezte, Kelet-Pesten számos agglomerációs település, köztük Mogyoród, Kerepes, Kistarcsa vagy Gödöllő, illetve a XIV. és XVI. kerület esetében is, a gödöllői HÉV egy szunnyadó potenciállal bíró vonal. Bár ma sem használják kevesen, naponta több mint 35 ezren, tette hozzá, a felújítással, a sebességkorlátozás eltörlésével, a 40 évesnél is öregebb járművek lecserélésével és az Örs vezér téren a 3-as metróval való összekapcsolásával ez Budapesten belül megkétszerezhető lenne.

Hozzátett: miután egy óriási beruházásról van szó, sok évig tart annak az előkészítése. „Megértem, ha a gödöllői HÉV bármelyik utasa türelmetlen, de én azt tudom ígérni, hogy gőzerővel nekiállunk a munkának, és ha minden jól megy, akkor jövő év végére építési engedélyeink, 2023 végére kiviteli terveink lehetnek.” Ezt követően, 2024-től indulhat meg a kivitelezés, ha a következő kormányzati és európai uniós ciklusban a finanszírozást mögé lehet majd tenni. Azonban, hogy milyen ütemezéssel tud majd pontosan megvalósulni a felújítás, arról – a tervek hiányában – felelőteln dolog lenne ma fixet mondani – hangsúlyota a BFK vezérigazgatója.

Vitézy Dávid szerint óriási az igény, hogy versenyképes kötöttpályás közeledés legyen, ennek megfelelően tehát felgyorsítanák a HÉV-et, hogy lakott területen kívül 100 km/h-val haladjon, mindenhol akadálymentes peronokat, P+R parkolókat és biciklitárolókat létesítenének az agglomerációs szakaszon. A budapesti XVI. kerületi szakaszon a megállok kiosztása változna, áthelyezve a mai súlypontokra, több szakaszon pedig a föld alá süllyesztenék a HÉV-et kéregvezetésben. Az Egyenes utcai lakótelepnél létrehoznának egy új vasúti–HÉV átszálló csomópontot, míg az Örs vezér terét külön szintben, vélhetően magas vezetésben keresztezné az útvonal, és kapcsolódna be a metróvonalba.

Gödöllőn negyedórás, Csömörön félórás követésben gondolkodnak, Cinkotától befelé viszont egy sokkal sűrűbb, lényegében egy 5 percenkénti metróközlekedésben. A rákosfalvai lakótelep pedig a M2-es teljes kínálata lenne már elérhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×