eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM vezetője és EP-választási listavezetője beszédet mond a pártszövetség EP-választási programbemutatóján a budapesti A38 Hajón 2014. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Újabb fejlemények az ellenzéki előválasztási folyamatban

Kisorsolták az ellenzéki pártok, hogy a miniszterelnök-jelöltjeik milyen sorrendben szerepeljenek az előválasztás szavazólapjain, Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig elárulta, hogy kire fog voksolni.

Karácsony Gergely, Márki Zay Péter, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Jakab Péter – ebben a sorrendben szerepelnek majd az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei a szavazólapon.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja a sorsoláson arról beszélt, hogy nehezített terepen indulnak: „Van egy testre és személyre vagy személyekre szabott választási eljárásról szóló törvény, vannak nagyon szétszabdalt és átszabott választókerületeink, és van egy, a Fidesz által megszállt jobboldal, hogy jobboldalon csak egy párt létezzen, és a baloldalon, a liberális oldalon, a jelenlegi ellenzéki oldalon pedig minél több legyen. Ez a Fidesz egyértelmű szándéka volt, ez pontosan tudjuk.

Igen, nehezített terepen kell indulnunk. Lehet győzni? Lehet.

Mi a forgatókönyv? Minden fideszes jelölttel szemben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a választáson.”

Az előválasztás első fordulójában

  • szeptember 18-án, szombaton 9 órától
  • szeptember 26-án, vasárnap 14 óráig

az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre is a miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni.

A másodikban

  • október 4-én, hétfőn 9 órától
  • október 10-én, vasárnap 14 óráig

már csak a kormányfőjelöltek versenyeznek, feltéve, ha az első fordulóban egyikük sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát.

„Visszalépések lehetnek, de korábbi jelöltek akkor sem ugorhatnak be a kiesők helyére” – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyar György ügyvéd, a civil Választási Bizottság elnöke.

„Ha valaki ki akar maradni a 2. fordulóból, szíve joga, ha valaki vissza akar lépni akárkinek a javára, szíve joga, de aki a 2. fordulóba nem került be, annak újrajátszási lehetősége nem lesz” – mondta az elnök.

Közben Bajnai Gordon bejelentette, hogy Karácsony Gergelyt támogatja az előválasztáson. A volt miniszterelnök 9 pontba szedte össze az érveit a Facebookon. Szerinte a 2022-es választás generációkra eldöntheti a közös sorsunkat, mert az Orbán-rendszer nem illeszthető össze Magyarország európai jövőjével. Úgy véli, hogy

az ellenzéki összefogásnak minden kezdeti sutasága és konfliktusa ellenére van esélye a Nemzeti Együttműködés Rendszerének leváltására,

de ehhez az előválasztás szavazóinak nem a személyes szimpátiájuk vagy a pártkötődésük alapján kell dönteniük, hanem hideg fejjel azt mérlegelve, hogy melyik jelöltnek van a legnagyobb esélye a győzelemre. Ez az ember Bajnai Gordon szerint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×