eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla
woman scientist holding a coronavirus in a research lab
Nyitókép: Claudio Ventrella/Getty Images

Gyógyszerkutató: a mutációk miatt nem kizárólag a vakcinákra kellene fókuszálni

Járványügyi szempontból kedvezőtlen változásokon ment át az ősvírus, jelenleg a koronavírusnak már négy veszélyes variánsa van. Mivel további variánsokra lehet számítani, gyorsítani kellene a gyógyszerkutatásokat, a vakcina mellett ugyanis a terápia is kiemelten fontos, véli Mátyus Péter.

A mutánsok miatt elkerülhetetlen lesz a negyedik hullám, véli Mátyus Péter gyógyszerkutató. Az első, úgynevezett megfigyelést érdemlő kategóriában most hét vírusvariáns van, a második, különös figyelmet érdemlő kategóriába négy variánst soroltak a szakemberek, ezek közül a delta van most a fókuszban.

Ez a variáns az, amelynek a bejövetelével most a hazai és a környező országok szakemberei számolnak, ahogyan persze az Egyesült Államokban is, ahol tudvalevő, hogy nagyon sok friss megbetegedés történt – tette hozzá a gyógyszerkutató. De hasonló az aggodalom a delta felbukkanása miatt a Távol-Keleten, vagy Ausztráliában.

Mátyus Péter hangsúlyozta: a variánsok viselkedése a vakcináció és a gyógyszerterápia szempontjából is nagyon jelentős. Egy variáns az eredetihez képest

8-12 mutációt is jelenthet, és menet közben teljesen megváltozhat a vírus fertőzőképessége.

Elképzelhető szerinte az a sajnálatos helyzet, hogy az egyes emberekben kifejlődött antitest már közel sem lesz annyira hatásos egyes új variánsok ellen. Ráadásul egy mutációegyüttes akár a megbetegedés súlyosbodását is eredményezheti.

A kutató szerint az oltás mellett ez ugyanúgy igaz a gyógyszerekre is, hiszen az első gyógyszeregyüttes szintén a vuhani vírus sajátosságaira fókuszált, és

e szerek hatásosságáról az új variánsokkal szemben nincs, vagy alig van ismeretünk.

Mátyus Péter szerint a kritika már csak azért is helyénvaló, mert lehetne preklinikai vizsgálatokkal készülni, hogy legalább benyomásunk legyen arra nézvést, hogy a meglévő, és régóta a Covidban alkalmazott gyógyszereknek milyen a hatása az egyes új variánsokkal szemben.

Gyógyszerekre pedig nemcsak az oltatlanoknak, hanem a beoltottaknak is szükségük lehet – tette hozzá. Mégpedig olyanokra, amelyek a betegség legkoraibb szakaszában képesek megakadályozni annak súlyosbodását.

„Ilyen irányú gyógyszerkutatási projektekre lett volna szükség azzal párhuzamosan, ahogyan az egyes variánsok kialakulását láttuk, és a jövőben is így kellene, hogy legyen.”

Vagyis a már alkalmazott gyógyszerek minden variáns megjelenésével párhuzamosan – szinte kötelező jelleggel – essenek át a megfelelő vizsgálatokon abból a szempontból, hogy az újabb és újabb mutációkkal szemben milyen a hatásosságuk – összegezte a gyógyszerkutató.

Mátyus Péter szerint mérlegelni kellene a kombinációs terápia lehetőségét, valamint fel kellene gyorsítani a jelenleg is folyó klinikai vizsgálatokat, mert amíg nem lesz magas az átoltottság, szükség lesz hatásos szerekre – hangsúlyozta.

Az interjú teljes, 19 perces változatát alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×