eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tehervagonokból álló vasúti szerelvények sora vár továbbindulásra a Ferencváros vasútállomás rendezőterén, Magyarország legnagyobb alapterületű vasúti csomópontján. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Új szakasz kezdődött a Budapest-Belgrád vasútprojektben

A Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás 166 kilométeres magyarországi szakaszának fejlesztése, kivitelezése és finanszírozása a magyar és a kínai kormány között született egyezmény szerint történik.

Tendert írt ki a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi, északi szakaszának kivitelezésére a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. - ez a magyar-kínai vegyesvállalat honlapjára feltöltött ajánlati felhívásból derül ki. A nyílt eljárás a Ferencváros állomás és Soroksár közötti rész tervezésére és építésére vonatkozik, része a kisajátítási tervek elkészítése is - írta a vg.hu.

Az úgy nevezett déli szakasz, tehát a Soroksár és Kelebia közötti rész mintegy két milliárd dolláros tervezési és kivitelezési szerződését még 2019 nyarán írták alá, a vállalkozó a CRE Konzorcium. Az északi, Ferencváros-Soroksár szakasz külön tendereztetését a lap információi szerint az indokolta, hogy a folyamatot össze kellett hangolni a fővárosi HÉV-fejlesztésekkel.

A most pályáztatott északi szakaszon a fejlesztés körülbelül 14 vágánykilométer hosszan zajlik majd, két nyíltvonali vágányon, egy nagyállomás (Soroksári út) érintésével. A tervezési és az engedélyezési sebesség is 80 kilométer/óra. A beruházás további eleme a villamosított vonal építése, átépítése, új állomási és vonali biztosítóberendezés létesítése, valamint az ideiglenes megállóhelyi peron utasforgalmi és üzemeltetési célú létesítményeinek kialakítása.

  • A vasútépítés során figyelembe kell venni az a tényezőt, hogy a tehervonatok maximális hossza a 750 métert is elérheti.
  • A beszerzés nem kapcsolódik európai uniós alapokból finanszírozott projekthez, vagy programhoz.
  • A szerződés időtartama 38 hónap.
  • Az ajánlatok vagy részvételi kérelmek benyújtásának határideje szeptember 20. Ezeket hatvan napon belül bírálják el, amelyet további tizenöt nappal meghosszabbíthatnak.
  • A kiírásban nem tüntették fel a beruházás becsült teljes értékét vagy nagyságrendjét, ugyanakkor kikötötték, hogy az ajánlatkérő fenntartja magának a jogot, hogy meghatározzon egy olyan összeget, amely felett az adott ajánlatot érvénytelennek nyilvánítja.
  • Az ajánlati kötöttséggel járó ajánlat benyújtását ajánlati biztosíték nyújtásához köti, amely 1,5 millió amerikai dollár. Több alkalmassági kritériumot is felállítottak, így például pénzügyi szempontból csak az pályázhat, aki az utolsó három mérlegfordulónappal lezárt üzleti évben a beszerzés tárgyából (vasút- és vágány építés, illetve az ezekhez kapcsolódó létesítmények kivitelezése) legalább nettó 35 milliárd forint árbevételt fel tud mutatni.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×