INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

bkv

duna

hajóközlekedés

pályázat

A BKK-BKV menetrend szerint közlekedő utasszállító kishajója úszik át a Szabadság híd alatt, déli irányba tartva a Dunán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Van nyertes pályázó, mégsem járnak majd idén BKV-hajók a Dunán

Infostart

Az ok egyszerű: nincs rá pénze a fővárosnak.

A Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. (Magyar Kikötő) ajánlatát hozta ki nyertesnek a BKV a hajós közösségi közlekedés tárgyában kiírt tenderen. A fővárosi cég még 2020 júniusában indította el a nyílt uniós közbeszerzést a BKV hajókkal történő hivatásforgalmú, menetrend szerinti közszolgáltatás üzemeltetése. A szerződés mennyisége tervezetten 60 ezer üzemóra 36 hónapra, vagyis három évre. A Magyar Kikötő a közszolgáltatás lebonyolítása mellett köteles a hajók teljes körű üzemben tartási tevékenységét is elvégezni, továbbá a kikötőkkel kapcsolatos feladatokat is ellátni. – írja a vg.hu.

A társaság által ajánlott üzemóradíja áfa nélkül számítva 30,99 ezer forint, tehát a maximális 60 ezer üzemórára vetítve nettó 1,859 milliárd forint. Ez volt a legolcsóbb az érvényesen benyújtott pályázatok árai közül: a Rubin Group 33, a Rudas és Társa által képviselt konzorcium pedig 38,5 ezer forintot kért volna. A BKV a Dunai Személyszállító Kft., a Hajózni Jó Kft., valamint a Panoráma-Deck Hajózási Kft. ajánlatát érvénytelennek mondta ki.

Csakhogy közben a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor úgy nyilatkozott, hogy 2021-ben nem lesz a Duna budapesti szakaszán közszolgáltatásban végzett, menetrendi hajóközlekedés, mivel a koronavírus-járvány miatt a főváros, a BKV és a BKK is forráshiányos. Az évi 300-500 millió pluszköltséget az idén inkább az alaptevékenységre, buszokra-villamosokra költi.

A pályázat alapján azonban elindulhatna a közösségi hajóközlekedés a fővárosban, de a forráshiány miatt erre nem kerül sor. Az új nyertes egyébként a becsült pluszköltségnél többe, évi 620 millió forintba is kerülne, de csak akkor, ha a BKV megrendelné mind a 20 ezer üzemórát évente. Egyelőre azonban egyet sem rendel, és még a szerződést sem írta alá a pályázat nyertesével.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018