eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: ogyéi

Egy teljesen új technológiájú vakcinát vizsgál az uniós gyógyszerhatóság

A járvány enyhülésével az engedélyeztetési folyamat is lelassult – mondta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Jelenleg sem vakcina, sem gyógyszer engedélyezése nem zajlik az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézetben, de európai uniós engedélyezés alatt áll egy teljesen új technológiával gyártott oltóanyag, amely egy fehérje alegység vakcina – mondta a Világgazdaságnak Szentiványi Mátyás, a gyógyszerhatóság főigazgatója, de hozzátette, a járvány lecsengésével már az Európai Unió Gyógyszerügynökségénél (EMA) sem olyan gyors az engedélyezés, mint korábban.

A járvány az OGYÉI-t is új feladatok elé állította, mert húsz éve nem engedélyezett semmilyen vakcinát, mert minden oltóanyag engedélyezése központilag az EMA-ban történik. Most azonban a magyarországi lakosság mielőbbi átoltása, védettsége érdekében ettől eltértek, és nemzeti hatáskörben engedélyeztek vakcinákat. "Ez jó és előrelátó döntésnek bizonyult, hiszen több vakcinánk van, mint bármely uniós országnak, ennek köszönhetően Magyarország túl van a harmadik hullámon és megnyerte az oltási versenyt megnyerte" – jelentette ki a főigazgató.

A szakember úgy véli, a vírus itt marad velünk, de, ha szerencsénk van, a mutációk gyengülni fognak, a vírus pedig magától eltűnik az átoltottságnak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően. Ez történt 100 éve a spanyolnátha esetében is. Akkor a vírus 4-5 év után úgy mutálódott, hogy már nem okozott problémát. "Ha viszont a mutánsoktól nem védenek meg a jelenlegi vakcinák, akkor a gyógyszercégek nagyon gyorsan reagálnak és megalkotnak egy új oltóanyagot" – mondta.

A koronavírus elleni gyógyszerekről úgy nyilatkozott, mivel nem állt rendelkezésre hatásos ellenszer, ezért az orvosok és a kutatók arra kerestek választ, hogy a meglévő, közel 30 ezer termékre tehető magyarországi gyógyszerkincsből melyek használhatók a koronavírus miatt megbetegedettek panaszainak enyhítésére. A veszélyhelyzet alatt nem volt idő arra, hogy a gyógyszercégek végigvigyenek egy teljes törzskönyvezést, ezért a leggyorsabb megoldást az influenza elleni készítmények, az antivirális szerek hoztak.

A pandémia alatt a korábbi évekhez képest kicsit többször, 2020-ban összesen 1850 esetben jelentették a gyógyszercégek, hogy egy-egy készítmény gyártása során hiány várható, sok esetben a távol-keletről érkező hatóanyaghiány miatt. Az idén eddig 500 termékhiányt rögzítettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×