eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Magukra maradtak a családi gondozók a pandémia idején

A pandémia alatt még több teher jutott a családi gondozókra, az időseket ápolók azonban sem több pénzt, sem több segítséget nem kaptak – mondta az InfoRádiónak Patyán László szociálpolitikus.

Nagyon nehéz meghatározni a családi gondozást végzők számát, és ez okozza a támogatásuk nehézségét is. Ugyanis a családi gondozás mértéke, intenzitása, jellege is eltérhet – hívta föl a figyelmet a szociálpolitikus. Családi gondozásnak tekinthető ugyanis mindazon tevékenység, amit az ember nem fizetésért végez, tehát az alapvető motivációs tényezője a családi elköteleződés.

Patyán László arról is beszélt, hogy Európában minden tizedik embert érint a családi gondozás kérdése. Akik viszont korábban valamilyen szociális vagy intézményes segítséget kaptak, azok

a járvány alatt magukra maradtak,

miután leginkább a járványügyi intézkedések következtében változtak meg a protokollok. Ugyanakkor nagyon sok nemzetközi tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy egyfajta bizalmatlanság alakult ki az egészségügyi és szociális szolgáltatókkal kapcsolatban, hiszen a családtagok féltek attól, hogy maga a szakember fogja behozni a fertőzést a sérült vagy idős ápolthoz.

Akik korábban sem vettek igénybe ilyen típusú támogatást, azoknál az izoláció még intenzívebbé vált, tette hozzá a szakértő, arra is felhívva a figyelmet, hogy számtalan esetben a család jövedelemtől esett el, otthon kellett maradni, intenzívebbé kellett tenni a gondozást, ami anyagi krízishez vezetett.

Magyarországon teljesen más megítélés alá esik egy veleszületett sérüléssel vagy fogyatékossággal élő gyermek gondozása, mint egy idős emberé – mondta a szociálpolitikus. Bár a súlyos fogyatékos személyek, a veleszületett fogyatékossággal élő gyermekek támogatásában elérhető ápolási díj mértéke az elmúlt időszakban emelkedett, az érdekvédelmi szervezetek továbbra is

komoly küzdelmet folytatnak az ápolás munkaként való elismerése érdekében.

2015-től az idős emberek gondozását végzőknek az önkormányzatok adhatnak segítséget – tette hozzá Pacsán László. Ennek folytán az otthoni gondozásban, a házi segígségnyújtásban egyszerre lecsökkent és meg is nőtt a gondozattak száma. Lecsökkent, ugyanis sokan elutasították azt, hogy egy gondozó járjon hozzájuk és besegítsen, másik oldalról azonban megnőtt, mert az önkormányzatok nagyon sokszor helyi krízismegoldási stratégiákat alkalmaztak, olyan lehetőséget biztosítva a veszélyeztetett lakosságnak, amely a korábbiakban nem volt elérhető, köztük például a bevásárlást vagy a gyógyszerek kiváltását.

A szociálpolitikus azt is közölte, hogy az Európai Unióban

a családi gondozók 70 százaléka anyagi juttatás nélkül is végezné a munkáját, ez viszont hátráltatja a családi gondozás elismerését.

Szerinte a leghatékonyabb megoldásnak azok a támogatási formák bizonyultak, amelyeket minden állampolgár megkapott, tehát nem a gazdaságot élénkítették, nem a munkáltatókat és a munkavégzésből kieső bizonyos szektorokat támogatták, hanem az egyszerű állampolgároknak juttattak el. Mert így biztosan tudták támogatni azokat, akik egyébként nem lennének elérhetők – tette hozzá Patyán László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×