eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A magyar V4-elnökség céljának nevezte az országcsoport gazdaságainak újraindítását a miniszterelnök - a nap hírei

Az első negyedévben a GDP 7 és fél százaléka volt az államháztartás hiánya. Országosan továbbra is csökken a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja.

A V4 július 1-jén hivatalba lépő magyar elnöksége azért dolgozik majd, hogy a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak - mondta a miniszterelnök Katowicében. A visegrádi csoport lengyel elnökségének végén tartott csúcstalálkozó után Orbán Viktor a magyar elnökség céljának nevezte a négy ország gyors gazdasági újraindítását. Ehhez elengedhetetlenek az alacsony adók, ezért nem támogatják az emeléshez vezető nemzetközi kezdeményezéseket.

Digitális fordulatot tart szükségnek az adóhivatalnál a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint a családok, vállalkozások részéről egyre nagyobb az igény az online megoldásokra, ezért tovább erősítik az informatikai fejlesztéseket. Vágujhelyi Ferenc csütörtökön veszi át a NAV vezetését. Feladata a pénzügyminiszter elvárása alapján a hivatal informatikai fejlesztésének további gyorsítása.

Az első negyedévben a GDP hét és fél százaléka volt az államháztartás hiánya - közölte a nemzeti bank. Az államadóssága az Eximbank adósságát is figyelembe véve a GDP 81 százaléka volt az első negyedév végén, ami 15,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Áprilisban egyaránt 10 százalékkal nőtt a bruttó és a nettó átlagkereset. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 440 ezer 600 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete, a kedvezmények nélkül számolt nettó kereset pedig 293 ezer forintra emelkedett.

Március vége óta tapasztalható a meredek áremelkedés az építőanyagiparban a termelés leállása miatt, miközben a kereslet megugrott – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az InfoRádióban azt mondta: a mostani helyzetben terméket nem kellene exportálni a hazai gyártású.

Július elsejétől még több budapesti kaphat lakásrezsi-támogatást, az igénybevétel is egyszerűbbé vált - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A támogatás évente 24 ezer forinttal, havi 2 ezer forinttal csökkenti a fizetendő távhő- vagy a víz-, csatorna- és szemétdíj összegét. Azok a családok is jogosultak támogatásra, amelyek hátralékba kerültek közüzemi számláik kifizetésével.

Megfizethető bérlakások biztosítását szorgalmazza két ellenzéki párt. Demeter Márta, az LMP országgyűlési frakcióvezető-helyettese azt mondta: győzelmük esetén a mostani ellenzéki erőkből 2022-ben létrejövő nemzeti egységkormány célja lesz a megfelelő színvonalú bérlakások biztosítása azoknak, akik azt piaci alapon nem tudják megfizetni. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is hangsúlyozta: bővíteni kívánják a bérlakásállományt, szemben a kormánnyal, amely kiárusította volna az önkormányzatok ezen vagyonát.

Utólagos normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a Balaton-törvény szabályai alóli felmentések ügyében az MSZP. Molnár Zsolt pártigazgató elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Balaton védelméről szóló jogszabály alapján kormány- és miniszteri rendelettel is lehetőséget lehet adni a partmenti sáv beépítésére. Az MSZP politikusa emellett bejelentette azt is, hogy a Gazdasági és Versenyhivatalhoz fordulnak a természetes vízpartok strandjainak magas árai miatt.

Országosan továbbra is csökken a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja, csak Kecskeméten mértek emelkedést – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból. Csökken a napi fertőzött szám is, az elmúlt 24 órában 54 embernél igazolták a kórokozót, egy ember halt bele a betegségbe.

Pályázatot hirdet a poszt-Covid-jelenségek vizsgálatára a Magyar Tudományos Akadémia. A testület olyan kutatók jelentkezését várja november végéig, akik a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, társadalmi, kulturális és egyéb problémák feltárására és megoldására adhatnak válaszokat.

Németország utolérte az Egyesült Államokat az oltási kampányban. A berlini szövetségi kormány összesítése szerint december 26-a óta 45 millió 308 ezer ember, a lakosság csaknem 55 százaléka kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. A lakosság 36,5 százaléka, 30 millió 353 ezer ember tekinthető védettnek a vakcinák által.

Ausztria július elsejétől megszünteti a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások túlnyomó többségét. Sebastian Kurz kancellár elmondta: a vártnál kedvezőbben alakulnak a járványügyi mutatók, emellett csaknem 5 millió osztrák kapott legalább egy védőoltást, 3 millióan pedig már védettnek számítanak.

Franciaországban feloldották a koronavírus miatti utolsó járványügyi korlátozásokat is, de helyenként a maszkviselés a létszámkorlát megmaradt, továbbá az ezer főnél nagyobb rendezvényen az oltási igazolás vagy negatív teszt felmutatása kötelező, de maszkot már nem kell viselni. A 67 millió francia több mint a fele kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját, harmada pedig mindkét dózist.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×