eur:
396.16
usd:
368.52
bux:
69853.31
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Pixabay

Építőanyag-válság: exporttilalmat is bejelenthet a kormány

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke az InfoRádióban elmondta, nem feltétlenül hatósági áras téglával oldható meg, hogy ne legyen megfizethetetlen idén egy otthonfelújítás, lehetnek más eszközök is a kormány kezében.

Május végén 25-30 százaléknál tartott az építőipari áremelkedés - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke.

Koji László szerint árubőséget kellene teremteni, és nem szabadna engedni a kulcstermékek exportját.

"A meredek áremelkedést március végétől tapasztaljuk, jeleztük is a kormánynak,

hogy a piac szereplői ezt nem fogják tudni megoldani" - mutatott rá.

Az elmúlt másfél évben a világjárvány miatt az építőanyag-gyártás területén dolgozó cégek jelentős része nem termelt vagy csak részlegesen, most pedig a járvány elmúltával egy másfél évvel elhalasztott kereslet jelent meg hirtelen; most tehát kevesebb az előre gyártott anyag, raktárra pedig nem termelt senki.

Ebből kifolyólag a múlt évben az építőipari szereplők 2020-ban az összes beépített anyag 48 százalékát importból szerezték be, ezért Koji László szerint meg kell nézni termékenként, hogy az árváltozást mi okozza.

"A faipari termékeknél, az acélárunál, a kőzetgyapotnál és egyes szigetelőanyagoknál az építőanyag gyártásához szükséges alapanyagok előállítási ára emelkedett erőteljesen" - folytatta Koji László.

A fogyasztói drágulás összetételéről is beszélt:

  • a kivitelezők 8 százalékkal emelték az ő saját szolgáltatásuk árát - ez építésnél, felújításnál 10 százalékos Budapesten
  • az anyagkereskedők 5-7 százalék körül emeltek
  • az építőanyagoknál a kulcstermékeknél van, ahol 100 százalékos is volt az áremelkedés (erről beszélt a minap Orbán Viktor, amivel kapcsolatban jelezte, hogy bejelentések jönnek).

Hogy milyen kormányzati intézkedéseket tart elképzelhetőnek arról Koji László azt mondta, nem feltétlenül a szigorban, a "hatósági áras téglában" keresendő a megoldás.

"A kulcskérdés az lehet,

hogyan lehet árubőséget előállítani a piacon az itthon gyártott kulcstermékeknél, például exporttilalom vagy -korlátozás elképzelhető"

- mondta.

Hozzátette: legalább regisztrációs kötelezettségre lenne szükség, hog látni lehessen, mi megy ki az országból.

Ezen kívül az anyagkereskedők "ügyessége" is lényeges tényező lehet a kialakuló válságban, most ugyanis alternatív csatornákon próbálják az anyaghiányt kezelni és az árakat stabilizálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

A házigazda játszott a legmeggyőzőbben a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, de a fokozódó elvárások mellett az egyre nagyobb nyomás még nekik is okozhat gondot – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a magyar játékosok tanultak az első meccsen elkövetett hibákból, és remélhetőleg jobban harapnak majd a németek ellen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×