eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

540 milliárd forintnyi pályázatot érdemes figyelni - a nap hírei

A kormány arra számít, hogy az európai bizottság júliusban jóvá hagyja a magyar újjáépítéséi tervet. Törlesztésre biztatja a még hitelmoratóriumban levőket a nemzeti bank. A hőség miatt szerda estig ismét kiadták a vörös kód figyelmeztetést. A nap legfontosabb hírei június 28-án.

A kormány arra számít, hogy az európai bizottság júliusban jóvá hagyja a magyar újjáépítéséi tervet, szeptemberben pedig megtörténhet az első kifizetés – közölte az uniós ügyekért felelős államtitkár. Ökrös Oszkár az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: a kabinet csak az újjáépítési alap forrásaira tart igényt, a hitelre nem.

Összesen 540 milliárd forintnyi vállalkozásfejlesztési pályázat jelenik meg a következő két hónapban - jelentette be a pénzügyminiszter. Első körben a kutatás-fejlesztést és az innovációt erősítő felhívások indulnak el, mintegy 140 milliárd forintos keretösszeggel. Varga Mihály elmondta: azzal számolnak, hogy a pályázatok 6-7 ezer magyar vállalkozásnak jelenthetnek segítséget.

Törlesztésre biztatja a még hitelmoratóriumban levőket a nemzeti bank. Közleményében a jegybank azt írja: a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatják a kockázatok, az, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg.

A nemzeti bank elnöke szerint a jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe. Matolcsy György a Magyar Nemzet internetes oldalán megjelent cikkében úgy értékelte: a gyors euróövezeti csatlakozással bezáródna a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé.

A Demokratikus Koalíció szerint a külügyminiszter által tárgyalt új orosz-magyar gázmegállapodás 15 évre a Gazpromhoz láncolná Magyarországot. Az ellenzéki párt közleménye úgy fogalmaz: a paktum hatalmas károkat okoz az országnak és durván eladósítja a magyarokat, és ez már Paks II esetében is megtörtént.

Azonnali és érdemi béremelést követel az egészségügyi szakdolgozóknak az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányzat jelentős fizetésemelésről beszél, egy 30 éve a pályán lévő dolgozó nettó 180 ezer forintot keres, ami nem éri el a KSH által közölt átlagkeresetet. Hozzátette: az új szolgálati jogviszony miatt több egészségügyi dolgozó bére csökkent, és a felmérések szerint a szakdolgozók több mint fele örökre ott akarja hagyni a munkahelyét.

A hétvégén 9 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon és 132 embernél igazolták a kórokozót. 157 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma csaknem 40 ezer. A járvány kezdete óta 29 989-en haltak bele a Covid-betegségbe.

Július 1-jétől, vagyis csütörtöktől működik az uniós digitális Covid-igazolvány, ennek bevezetésére azonban 6 hetes átmeneti időszakot kaptak a tagállamok – közölte az európai uniós ügyekért felelős államtitkár. Ökrös Oszkár az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: itthon a digitális igazolást az ügyfélkapun keresztül, a papír alapút pedig a kormányablakokban lehet igényelni. Elmondta: a járvány újbóli fellángolása esetén az egyes országok visszavezethetik a beutazási korlátozásokat.

A hőség miatt kedd reggeltől szerda estig ismét kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A rendelkezés azt is jelenti, hogy adott esetben a hajléktalan embereket fogadniuk kell a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Az országos tisztifőorvos előzőleg szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Gyűjtés indul a pénteki jégeső károsultjainak megsegítésére Somogy megyében. Kadarkút polgármestere azt mondta: a településen 303, többnyire palatetős ingatlanban keletkezett jelentős kár. Ez a 2500 fős város lakóinak 40 százalékát érinti, a károsultak 30 százalékának pedig nincs biztosítása. A vihar a térségben Mezőcsokonyán, Bárdudvarnokon, Kiskorpádon és Ságváron is pusztított, több mint 400 ingatlanban okozott kárt.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint világszerte rendszerszintű rasszizmus áldozatai az afrikai származású emberek. Michelle Bachelet, főbiztosság vezetője kiemelte: különösen Észak- és Latin-Amerikában, valamint Európában jellemző, hogy a feketék aránytalan mértékben élnek szegénységben, nehezen férnek hozzá az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz, nehezebben kapnak munkát, és rosszabbak a lakhatási körülményeik.

Rekord meleget, több mint 46 Celsius-fokot mértek Kanadában, amelynek nyugati részén melegebb van ezekben a napokban, mint Dubajban. Történelmi hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon állambeli Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 44,4 Celsius-fokot mértek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×