INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

euró

eurózóna

matolcsy györgy

mnb

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.

Matolcsy György: katasztrófát hozna a korai eurócsatlakozás

Infostart / MTI

Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját - vélekedik az MNB elnöke.

A jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei - az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen - arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe - erről ír a Magyar Nemzet internetes oldalán megjelent e heti cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

A gyors euróövezeti csatlakozással Matolcsy György szerint bezáródik a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé.

"Ha nem, akkor folytathatjuk a nemzeti felemelkedést, a gazdasági felzárkózást és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamatait"

- vélekedik a szerző.

A jegybankelnök szerint az euró megteremtette azt a német Európát - egy európai Németország helyett -, amitől mindenki, még maguk a németek is féltek.

Matolcsy György kiemelte: Lengyelország, Csehország és Magyarország sokat nyert azzal, hogy az EU-csatlakozás után nem követte azonnal Szlovákiát és Szlovéniát az eurózónába. Románia is ezért lehet a nyertesek között. Bulgária és Horvátország valószínűleg már nem veszít a közeljövőben várható euróövezeti tagsággal, mert e két állam az euró nélküli önálló pénzpolitikával sem tudott nyerni. Európa déli országai – euróval vagy anélkül – egyaránt teret veszítettek az északi EU-tagállamokhoz képest a közös európai valuta történetének első két évtizedében - fejtette ki.

Az MNB elnöke szerint az euró legerősebb hatása a V4-csoportra az, hogy – Szlovákia kivételével – az euró nélkül képesek voltak egy Európán belüli történelmi helycserére az elmúlt két évtizedben. Ma a V4-csoport – különösen a három nemzeti valutát használó ország – azért lehet az EU növekedési motorja, mert megőrizték az önálló gazdaságpolitika és pénzpolitika nagyobb mozgásterét - tette hozzá.

Egy ellenzéki győzelem drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát jelentene Magyarország számára.

"A még titkos, de szivárgó terv szerint vagy utcai anarchiával, vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az Alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába. Az eurózónából nem lehet kilépni, csak az EU-ból való kilépéssel, amit józan ember nem vállal: így válna véglegessé az euróval együtt Magyarország lemaradása is" - állítja a Matolcsy György.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018