eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Duna mellékágának ártere a felvidéki Medve határában 2018. október 16-án. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

WWF: most már tényleg létkérdéssé válik, hogy ne váljunk sivataggá

Az árterek helyreállítása együttesen ad megoldást az árvízkockázat csökkentésére, a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, valamint számos társadalmi szolgáltatás fenntartására – derült ki egy nemzetközi projekt vizsgálatából.

Magyarországon a világátlagnál is több vizes élőhelyet vesztettünk az elmúlt 100 év során, pedig ezeknek a folyóban gazdag élőhelyeknek fontos klímaszabályozó szerepük is van – mondta el az InfoRádióban Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő folyók programjának szakértője. Hozzátette, ahol lehet, vissza kell adnunk a folyóknak az ártereiket.

A Danube Floodplain projekt fő célja az volt, hogy megvizsgálják az árvízkockázat csökkentésének lehetőségeit a Duna vízgyűjtő területein található árterületek helyreállítása alkalmával – magyarázta a szakember –, valamint, hogy megegyezzenek azokról a feladatokról, amelyek az ártér helyreállításához és állapotmegőrzéséhez kapcsolódnak, illetve hogy javítsák az együttműködést.

A 19. és 20. századi folyószabályozások során Magyarországon az árterek 95 százalékát elválasztották a folyóktól. Samu Andrea szerint a legfontosabb az lenne, hogy minél kevesebb olyan fejlesztést telepítsünk az árterekre, ami nem összeegyeztethető a víz jelenlétével.

„Hiszen, ha ezt megtesszük, rögtön a természet ellen dolgozunk, és nem vele együtt.”

Vagyis olyan tájhasználat kialakítására lenne szükség, ami alkalmas arra, hogy vizet fogadjon be.

Nagyon sok mindent ráépítettek a folyókra, közvetlen közelükben is az elmúlt több mint 100 évben – emelte ki a szakértő, majd az eredeti állapotok visszaállításának lehetőségéről így beszélt:

„az biztos, hogy rövid időtávon belül nem állítható vissza az összes ártér.”

Emlékeztetett: Magyarországon, főként a Tisza mentén nagyjából 1500 négyzetkilométernyi terület volna mély ártéri terület, ami alkalmas lenne arra, hogy újra a folyóhoz csatoljuk. „Ez lenne a rövid távú cél, hogy ahol erre viszonylag könnyen és kevesebb konfliktussal lehetőség van, legalább ezeket csatoljuk vissza, hiszen ez

most már tényleg létkérdéssé válik, hogy ne váljunk sivataggá”

– hangsúlyozta. Az összes többi fokozatos visszacsatolása pedig hosszabb távú folyamat lehetne.

A WWF Magyarország Élő folyók programjának szakértője megjegyezte: nem használjuk ki azokat a gazdasági lehetőségeket sem, amelyek a többletvizek hasznosításából keletkeznének, és amelyek megélhetést nyújthatnának a helyi lakosság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×