INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

omsz

ügyelet

egészségügy

háziorvos

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos (j) fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket.

Teljesen átalakulhatnak jövőre az orvosi ügyeletek

Infostart

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az átalakított háziorvosi ügyeletet.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása alatt működtethetnék 2022-től a háziorvosi-alapellátási-ügyeleti rendszert.

A lapnak az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál annyit erősített meg, hogy "országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk".

Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, a lap úgy tudja, ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.

A tervezet szerint a segélyhívások a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről:

  • az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet
  • egy ügyeleti pontra adhat időpontot a járóképesnek.

A lényeg, hogy

a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból.

A járási ügyeleti központokban – köztük lenne olyan hely, ami egyben mentőállomás is – kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre, ahol a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Aki közben jobban lesz, az hazamehet, aki meg nem, azt továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

A mentőautók a járási központból indulnának és érkeznének vissza. Ezeket a főként orvos nélküli mentőegységeket felszerelnék a telemedicinához szükséges eszközökkel, s ezeket használva vizsgálhatnák a betegeket a mentőtisztek s továbbítanák az adatokat a központban lévő orvosnak, akivel kötelezően konzultálniuk is kellene.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

A lapnak nyilatkozó

Békássy Szabolcs, a háziorvosok kollegiális vezetője nem ismer olyan szakmai koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné,

szerinte az ügyeleti ellátásban való részvételt kizárólag a háziorvos és a helyhatóságok feladatellátási szerződése szabályozhatja. Viszont tudja, az ügyleti ellátás racionalizálása megkerülhetetlen, de nem a háziorvosok kötelező részvételével, hiszen az alapellátás megerősítése éppen most zajlik, többek között azzal, hogy az egyes körzetek praxisközösségekbe szerveződnek, plusz prevenciós rendelést vállalnak és többletfeladatokkal lesznek felruházva.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is arról beszélt, hogy meg kell változtatni az orvosügyeleti rendszert, mart nagyon nagy a terhe, és kicsi a hatékonysága, "ezért a sürgősségi ellátásba kell átrendezni, és át kell majd adni az OMSZ-nek, hogy gyorsabban kezelődjön ez a kérdéskör".

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018