eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Oltóanyagot ad "kölcsön" Magyarország Szlovéniának

Szijjártó Péter szerint van elég itthon, délnyugati szomszédunknál viszont nem árt felgyorsítani a kampányt.

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

"A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is.

"Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani" - húzta alá.

Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között,

és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kiemelte: az EU elrontotta a vakcinabeszerzést. A lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak.

Janez Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és - mint mondta - ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni.

"Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen" - hangsúlyozta. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Janez Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja. Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának - mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×